16 aprilie, ziua care va ramane in istoria Turciei! Recep Erdogan a castigat referendumul, poporul i-a oferit prin vot CONTROLUL TOTAL asupra tarii!

383

Este oficial, Recep Erdogan a câştigat referendumul din Turcia. Modificările constituţionale printre care îi sunt atribuite prerogative sporite preşedintelui ţării au fost votate de turci.

Rezultatul este însă strâns. 51,3% faţă de 48,7% în favoarea amplei reforme constituţionale, în condiţiile unei prezenţe la vot de aproape 87%. Dar opoziţia nu şi-a spus ultimul cuvânt şi vrea să ceară ca voturile sa fie renumărate. În România, 55,4% dintre turcii care au votat s-au declarat împotriva modificării Constituţiei, scrie Digi24.ro.

16 aprilie va rămâne în istoria Turciei ca una din zilele care au definit naţiunea. Planul de reformă redactat de guvern și acceptat de parlament a primit acum şi votul poporului. Un vot la limită, care ilustrează o diviziune profundă în Turcia.

„Votul meu este pentru susţinerea preşedintelui, datorită lui suntem astăzi aici. În acelaşi timp, susţinem reforma constituţională”, a spus un alegător.

Pentru analişti, referendumul a fost mai degrabă un vot de încredere pentru Recep Erdogan şi ţara pe care el şi-o doreşte. O ţară asupra căreia poporul i-a oferit controlul total, în ciuda diferenţei mici între numărul celor care îi sprijină ambiţiile absolutiste şi al celor care i se opun. Tabăra învingătoare a savurat victoria pe străzi.

Este atmosferă festivă aici. Petrecerea a început deja. Abia dacă mai aud ceva. Suntem chiar peste stradă de reşedinţa preşedintelui Erdogan. Sunt sute de oameni aici, petrec în stradă. Sunt peste tot fluturând steagul Turciei şi steaguri cu chipul preşedintelui”, relatează un jurnalist turc.

În ciuda bucuriei care a pus stăpânire pe străzi la Ankara, opoziţia turcă nu acceptă deznodământul referendumului şi indică mai multe probleme.

Sunt probleme în privinţa modului în care s-a votat şi credem că sunt probleme şi în privinţa modului în care sunt numărate voturile. Ei (cei de la putere, n.red.) se pregătesc să fure voturile”, a spus Erdal Aksunger, lider al opoziţiei.

Ideea unui referendum care să modifice Constituţia în aşa fel încât să-i ofere puteri executive preşedintelui a apărut după tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut. Din dorinţa de a-şi consolida poziţia, Recep Erdogan a început o epurare a sistemului, prin excluderea tuturor celor care i se împotriveau, indiferent că era vorba despre magistraţi, înalţi responsabili militari sau simpli profesori.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos