Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi privește dezamăgit la încercările actualului guvern PSD-ALDE de a efectua o reformă în sistemul sanitar, îmbunătățirea serviciilor oferite pacienților și dezvoltarea sistemului fiind periclitate de amatorismul de care dau dovadă actualii guvernanți.

Criza vaccinurilor, subfinanțarea cronică a sistemului și posibila pierdere a șanselor de atragere a fondurilor europene pentru realizarea celor trei spitale regionale atârnă ca o piatră de moară pe un sector de servicii publice tot mai atins de anemia actului decizional.

Eu cred că sistemul sanitar din România are câteva probleme foarte serioase, cea mai importantă fiind cea legată de chestiunea vaccinării, unde actualul guvern încearcă să comunice și să facă ceva, dar fără prea mare efect.

Lucrurile sunt în continuare mult sub parametri normali. Nu am sesizat o viziune pe termen mediu și lung, un plan coerent de îmbunătățire a sistemului sanitar din România, ci, așa cum ne-a obișnuit PSD-ul în foarte multe alte domenii și mai ales în Sănătate, doar vorbe și lozinci care nu-i ajută pe cei care se confruntă zi de zi cu aceste probleme”, reclamă eurodeputatul PNL într-o declarație pentru PSNews.ro.

Problema subfinanțării sistemului de sănătate ar putea să se agraveze și mai mult, în contextul în care proiectele spitalelor regionale, care ar fi putut beneficia de finanțări europene sunt mult întârziate, iar absorbția acestor sume de bani ar putea fi ratată, după cum susține Cristian Bușoi.

Deja ne apropiem de situația în care, dacă nu se acționează foarte urgent, există cu adevărat riscul să pierdem banii europeni pentru cele 3 spitale regionale. Dacă PSD vorbește de vreo performanță în administrarea sistemului sanitar, aceasta lipsește cu desăvârșire în perioada în care se face responsabil de administrarea acestui sistem”, consideră europarlamentarul liberal.

Pentru cele 3 spitale regionale din România, guvernul de la București ar fi urmat să recepționeze 150 milioane euro pentru unitățile care ar fi trebuit construite după ultimele standarde medicale în Cluj, Timișoara și Iași.

O serie de blocaje adinistrative au dus la stagnarea proiectelor în diverse faze, deși oficialii europeni ne presează să emarăm mai repede lucrările la aceste obiective pentru a putea beneficia de suma alocată României pe actualul execițiu bugetar al UE, care se termină în 2020.