Un site de stiri din Buzau publica marturia unui prieten foarte bun al militarului Madalin Stoica, ucis recent intr-un atac in Afganistan. Astfel, Madalin Stoica i s-ar fi plans, inainte de plecare, ca a fost pacalit de oameni din armata.

„Lumea trebuie sa afle adevarul. Madalin a plecat in Afganistan tremurand de frica. Aflase cat de periculos e. Si avea dreptate. Iata ca de ce i-a fost frica n-a scapat. El nu era militar combatant, instruit sa traga cu arma, sa lupte. Era asistent medical. Cand i s-a propus sa plece in urma cu aproape noua luni i s-a spus ca nu va fi nevoit sa paraseasca baza militara. A acceptat, stiind ca e in afara oricarui pericol.

Numai ca, surpriza, cu o luna jumatate-doua inainte sa plece a fost informat ca s-a produs o modificare si ca va fi nevoit sa iasa impreuna cu luptatorii in misiunile de patrulare. Mai exact, a fost mutat de la Compania 4 la Compania 3. Atentie, i s-a spus acest lucru cand nu mai avea voie sa renunte! E un termen, nu stiu exact cat anume, de la care nu mai ai voie sa renunti.

De-asta Madalin mi-a spus ca a fost tras pe sfoara de anumite persoane din armata. Nu s-ar mai fi bagat in treaba asta daca ar fi stiut de la inceput. Pana in ultima ora a plecarii s-a luptat sa revina pe postul pe care optase initial de la Compania 4. Numai ca acolo fusese pusa o fata din Bacau”, a povestit, sambata, prietenul lui Madalin pentru buzoienii.ro.

Iata ca, la doar trei saptamani de la plecare (23 august), Madalin se va intoarce acasa intr-un sicriu metalizat sigilat. Este al treilea buzoian din ultimul an si jumatate care se prapadeste in Afganistan, dupa Adrian Vizireanu si Iulian Dumitrescu (7 mai 2016).

Dupa numai o luna de zile de la dislocarea in baza de la Kandahar, caporalul Madalin Stoica a murit in timpul serviciului, in urma unui atac asupra unei patrule romanesti care executa o misiune in regiunea Kandahar din Afganistan. Militarii se aflau intr-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) cand un autovehicul capcana a intrat in blindatul lor.

”Ajunsese la un moment dat sa isi faca toate formele pentru a pleca in Irlanda, ca asistent medical. Nu l-am incurajat nici noi, prietenii, nici familia, sa plece asa departe, unde credeam noi atunci ca cine stie ce i se putea intampla. Ne-a inteles si a ramas in armata”, a povestit fostul superior al caporalului Madalin Stoica, Viorel Pavel.

Caporalul Madalin Stoica avea 40 de ani, era casatorit si avea o fetita. Este al patrulea buzoian cazut la datorie in teatrul de operatii Afganistan. Primul a fost subofiterul Dan Ciobotaru, originar din localitatea Pinu, comuna Braesti, facea parte din Batalionul 33 Manevra, dislocat in Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 si-a pierdut viata, alaturi de un camarad, in timpul unei misiuni de lupta pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.