11 membri ai Guvernului au evitat, la 1 octombrie, înscrierea firmelor pe care le dețin în split TVA, în ciuda declarațiilor repetate ale acestora despre cât de avantajoasă este intrarea în acest sistem.

Printre cei care i-au sfătuit pe români să aibă încredere în TVA-ul defalcat se numără și premierul Mihai Tudose. El însuși, totuși, a avut grijă să nu-și înscrie compania la care are acțiuni, 1001 Net România SRL, în acest sistem, informează cursdeguvernare.ro, care a consultat aplicația ANAF.

 

În aceeași situație se numără vicepremierul Marcel Ciolacu, acționar la trei companii, și alți nouă colegi de cabinet:

Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni

Florian Bodog, ministrul Sănătății

Gheorghe Șimon, ministrul Economiei

Grațiela Gavrilescu, vicepremier, ministrul Mediului

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul

Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene (cu mențiunea ministrului că firma la care este acționar- Esprit Consulting SRL- este ”în proces de închidere”)

Niciuna dintre companiile menționate în declarațiile de interese ale miniștrilor de mai sus nu se găsesc în Registrul special de la ANAF, precizează cursdeguvernare.ro.

În acest context, întrebarea firească este: de ce insistă guvernanții să avem încredere în inițiativa lor privind plata defalcată a TVA, când ei înșiși se feresc de aceasta?

În august, Guvernul Tudose a aprobat plata defalcată a TVA, în ciuda obiecțiilor unanime ale mediului de afaceri. Măsura este opțională de la 1 octombrie, dar va deveni obligatorile de la 1 ianuarie anul viitor.

După câteva zile, Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat plin de aplomb, că ”mii de firme ne-au anunţat că aplică TVA defalcat de la 1 octombrie”. O minciună, căci statistica a arătat ulterior că doar 175 din circa 400.000 de firme s-au înscris în programul opțional.

Sursa: b1.ro