Ionuț Mișa a anunțat public introducerea unei taxe de solidaritate prin care românii să mai fie taxați cu încă un 2%, de parcă actualele taxe și impozite nu ar fi destul cât să lase populația fără bani.

Fără să ne spună cu cine ar trebui să fim solidari sau cu ce, la rândul său Ionuț Mișa se pare că nu este la fel de solidar pentru că nu declară, cum ar fi legal, cum și-a achiziționat 2 apartamente. Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a studiat declarația de avere a ministrului de Finanțe și a descoperit că acesta nu poate justifica în niciun fel achiziția a două apartamente, unul în Constanța și unul în București.

„Pentru un ministru de Finanțe, Ionuț Mișa pare să fi folosit prea mulți bani negri pentru achiziții imobiliare. Sau nefiscalizați. Sau nedeclarați în declarația de avere. Oricum i-am zice, Mișa nu poate justifica în nici un fel achiziția a două apartamente, unul în Constanța și celălalt în București. Cel din Capitală are peste 200 de metri pătrați”, scrie Prisăcariu pe blog. Primul din aceste apartamente, cel din Constanța, apare prima data în declarația din avere din 2013 a lui Ionuț Mișa, dar din declarația din anul precedent nu reiese nicio sursă de venit din care să se înțeleagă cum și-a permis acesta apartamentul. „Cu atât mai surprinzător, deci, este că în declarația de avere din 2013 apare menționat un apartament de 70 de metri pătrați în Constanța, achiziționat în anul anterior. Un apartament care nu poate să fi costat mai puțin de 50.000 de euro, echivalentul a peste 200.000 de lei. În 2012, conform declarației de avere din 2013, Mișa și soția au câștigat, împreună, 76.000 de lei. Pe care, cel mai probabil, i-au dat pe cele necesare traiului zilnic pentru ei doi și cele trei fete. În medie, e vorba de puțin peste 6.000 de lei lunar. Așadar, de unde 200.000 de lei pentru apartamentul de 70 de metri pătrați? Declarația de avere nu lămurește misterul: nu apare nici un împrumut bancar (sau de altă natură) contractat, vreo moștenire, câștig la Loto sau orice altă sursă de bani. Atunci, să fi cumpărat Mișa apartamentul în rate de la proprietar/dezvoltator? Dacă da, acest sistem de rate reprezintă tot o creditare și aceasta ar fi trebuit declarată ca atare. Dar nu a fost. Deci, care a fost sursa banilor pentru apartamentul din Constanța?”, a afirmat Prisăcariu.

În schimb, norocul a dat peste ministru în 2014 când din „solidaritate” familia Mișa a primit o casă de locuit drept moștenire. Iar în anul următor, ministrul de Finanțe a mai căpătat un apartament, unul de peste 200 de metri pătrați în Capitală, dar pe modelul din 2013 acesta nu justifică și cum și l-a achiziționat. „Un an mai târziu, în 2015, în declarația de avere a actualului ministru de Finanțe apare o bombă: un apartament în București de 206 (!) metri pătrați. Un preț bun pentru un apartament în București este de cam o mie de euro pe metru pătrat. Apartamentul cumpărat de Ionuț Mișa în 2014, deci, trebuie să fi costat în jur de 200.000 de euro. Cu un mega-discount, e posibil ca Mișa să-l fi cumpărat, poate, cu 150.000 de euro, în cel mai bun caz. 150.000 de euro înseamnă peste 650.000 de lei. Dar, tot în declarația de avere din 2015, apar venituri pe 2014 ale lui Mișa de 105.000 lei. Soția sa, Monica Roxana, nu apare cu vreun venit în 2014. La fel ca în cazul apartamentului din Constanța, nu apare nici un împrumut bancar (sau de altă natură) contractat, vreo moștenire, câștig la Loto sau orice altă sursă de bani. Atunci, să fi cumpărat Mișa apartamentul în rate de la proprietar/dezvoltator? Dacă da, acest sistem de rate reprezintă tot o creditare și aceasta ar fi trebuit declarată ca atare. Dar nu a fost. Deci, care a fost sursa banilor pentru apartamentul uriaș din București?”, scrie Cătălin Prisăcariu. Acum, așteptăm ca din „solidaritate” ministrul să ne lămurească privind achiziția acestor două bunuri, pentru ca să nu fim noi singurii solidari când vine vorba de taxe în plus.

Sursa: b1.ro