Directia Nationala Anticoruptie a publicat un anunt pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice) potrivit caruia doreste sa achizitioneze aparatura de interceptare si filaj in valoare de 900.000 de euro. Trusturile penalilor au declansat imediat scandalul.

Peste patru milioane de lei a anuntat, saptamana trecuta, Directia Nationala Anticoruptie ca intentioneaza sa investeasca, in perioada imediat urmatoare, pentru achizitia unor echipamente tehnice. Cel putin aceasta este denumirea produselor ce urmeaza sa fie achizitionate, prin implementarea unui proiect de tip grant, intitulat “OLAF/2016/D1/074”. In realitate, produsele ce vor intra in dotarea institutiei conduse de Laura Codruta Kovesi reprezinta tehnica de interceptare, filaj si aparatura de comunicatii aferenta acestui tip de activitati.

PUBLICATIA, AFLATA IN TRUSTUL LUI VOICULESCU, TINE SA MENTIONEZE CA „UNA DINTRE PERSOANELE CARE SE OCUPA DE SUPERVIZAREA ACESTEI ACHIZITII, DIN PARTEA DNA, ESTE PROCURORUL-SEF ADJUNCT MARIUS IACOB, ANCHETAT DISCIPLINAR, ALATURI DE LAURA CODRUTA KOVESI, DE CATRE INSPECTIA JUDICIARA”.

Aparatura vizata de DNA se inscrie, conform aceluiasi anunt de participare, in categoria sistemelor de telecomunicatii, a aparaturii audio-video de inregistrare si redare si a aparaturii de inregistrare, precum si a echipamentelor de comunicatii.

Produsele ce vor fi cumparate sunt impartite pe patru loturi. Primul lot reprezinta un sistem multifunctional de interceptare a comunicatiilor. Este vorba doar de o singura bucata, pentru care DNA urmeaza sa cheltuiasca aproape intreaga suma alocata acestui proiect – 3.234.000 de lei fara TVA. Al doilea lot consta in achizitia a 15 sisteme digitale de comunicatii mobile “destinate organelor de urmarire penala”, lot pentru care autoritatea contractanta a alocat 73.950 de lei fara TVA. Ceea ce inseamna ca fiecare astfel de sistem digital de comunicatii costa 4.930 de lei fara TVA.

Al treilea lot consta intr-un numar de 15 inregistratoare digitale auto, in valoare totala de 49.500 de lei fara TVA, adica 3.300 de lei fara TVA per bucata. Iar al patrulea lot al acestui proiect de achizitii vizeaza trei inegistratoare digitale mono audio si video, in valoare totala de 69.300 de lei fara TVA, respectiv 23.100 de lei fara TVA per bucata.

Antena 3 a preluat imediat subiectul si precizeaza ca DNA, pe fondul acestor scandaluri”, cheltuiste „sute de mii de euro sa ne auda mai bine”.

Sursa: stirea zilei