Scenariu al Guvernului Dancila pentru a convinge oamenii sa opteze pentru sistemul public de pensii: Contributii zero de la 1 iulie 2018 catre Pilonul II de pensii! „

Guvernul lucreaza la un scenariu potrivit caruia pilonul II de pensii sa devina optional si niciun ban sa nu mai fie virat in acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forta astfel cele sapte milioane de participanti la fondurile de pensii private de pensii sa opteze pentru sistemul public de pensii”, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

„Guvernul pregateste „bomba nucleara” pentru Pilonul II si Bursa de la Bucuresti: contributii ZERO in a doua jumatate a anului, pentru a forta cei 7 milioane de participanti la fondurile private de pensii sa se transfere inapoi la sistemul public de pensii. Guvernul vrea astfel sa impuste doi iepuri deodata: face „economie” la buget de 800 milioane euro netransferand niciun leu in conturile oamenilor din Pilonul II de la 1 iulie si in acest fel ii convinge cu forta sa revina la sistemul de pensii de stat, dand mesajul ca oricum vrea sa inchida definitiv Pilonul II.”.

Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, marti, ca pana la finalul lunii iunie, Ministerul Finantelor Publice va prezenta „mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gandit pentru a crea in piata o concurenta reala, corecta”, iar romanii vor trebui sa aleaga intre Pilonul I si Pilonul II de pensii.

Ministrul a mai lasat sa se inteleaga ca romanii care nu-si vor exprima optiunea vor fi automat trecuti la Pilonul I de pensii.

Romanii vor avea posibilitatea sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, a aratat Eugen Teodorovici, fara a oferi alte detalii despre mecanismul la care lucreaza Executivul din care face parte. „Nu vreau sa ma antepronunt pentru ca avem o discutie la nivelul Guvernului si vom iesi cu un pachet integrat si integral pe toate aceste masuri”, a declarat ministrul de Finante.

Seful MFP a refuzat sa dea prea multe detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lasat a se intelege ca statul s-ar putea apuca sa investeasca o parte din banii virati la Pilonul I, dupa modelul Pilonului II.

De asemenea, ideea Ministerului de Finante de a-i pune pe romani sa aleaga intre Pilonul I si Pilonul II de pensii nu are nici un sens, declara la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost premier la inceputul anilor ’90.

,,Posibilitatea de a investi banii din Pilonul I de pensii, asa cum a declarat ministrul Finantelor, „este o aiureala, pentru ca orice scoti din sistemul general de pensii ca sa investesti trebuie sa vii sa dai o subventie mai mare din bugetul de stat, pentru ca exista un numar de pensionari in prezent in dreptul de pensii la care pensia trebuie platita. Deci daca tu te apuci si o parte din veniturile sistemului general de pensii public vrei sa le scoti de acolo, sa le investesti, inseamna ca trebuie sa completezi de undeva banii necesari pentru plata pensiilor la zi. Este o aiureala economica”, spune Theodor Stolojan.