Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seara, la Antena 3 ca inflatia din Romania este sub media inflatiei din UE, care se situeaza la 1,7%. Afirmatiile lui Dragnea reprezinta o minciuna, demonstreaza cei de la factual.ro.

„Eu nu mai sunt copil sa cred in coincidente. Dar sa aratam cateva cifre. Sa vorbim despre inflatie. Inflatie calculata pe baza Indicelui Preturilor de Consum in Romania. A ajuns la 5%. In Uniunea Europeana se calculeaza dupa Indicele Armonizat al Preturilor de Consum care ne plaseaza pe noi la o inflatie medie de 1,6%. Si haideti sa ne comparam cu Uniunea Europeana. In UE media inflatiei este de 1,7%, deci noi suntem sub medie ca inflatie. Luam cateva exemple: in Belgia inflatia este de 2%, mai mare decat la noi, in Cehia, mai mare decat la noi de 2,3%, in Estonia 3,7%, in Austria 2,2%, la noi 1,6%. Deci avem o inflatie sub media din UE”, a spus Dragnea in fata lui Gadea, care dadea aprobator din cap.

Factual.ro, site de fact-checking pe politicile si declaratiile publice din Romania, a verificat afirmatiile lui Dragnea si a ajuns la concluzia ca seful PSD a mintit.

„Daca mergem sa verificam aceste cifre direct la sursa citata de Liviu Dragnea, adica la Eurostat, si ne uitam dupa fix indicatorul enuntat de el – Indicele Armonizat al Preturilor de Consum (Harmonized Index of Consumer Prices in engleza) – observam urmatoarele date: nu doar in ultima luna (M03), ci si in luna precedenta (M02 – februarie) pentru care a prezentat cifrele, datele sunt total diferite.

Romania are un Indice Armonizat al Preturilor de Consum de 3,8% in februarie si de 4% in martie, in ambele luni avand cea mai mare valoare in randul statelor membre si cu mult peste media europeana (1,4% in februarie si 1,5% in martie)”, scrie factual.ro.

Elena Calistru, editor la factual.ro si activista la Funky Citizens, se declara revoltata de minciunile lui Dragnea.

„Eu nu cred ca e posibila chiar ticalosie de tipul asta. Nu cred. Dar daca cineva i-o fi dat datele gresite, pe un alt indicator, si l-a pus sa spuna cu atata siguranta ca e IAPC, mie mi se pare grav. Pentru ca deja e prea mult. Si daca la filosofii economice oamenii pot avea viziuni diferite, cand prezinti datele eronate zicand ca suntem altfel decat suntem, mi se pare rusinos”, a scris Calistru pe Facebook.

Sursa: aktual24.ro