Condamnarea Elenei Udrea pentru fapte de corupţie a ajuns ştire importantă şo în cotidianul La Nacion care anunță că Direcția Generală de Migrări și Străinătate din Costa Rica așteaptă să vadă poziția oficială a autorităților din România în urma condamnării definitive a Elenei Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Potrivit Mediafax, Udrea poate fi adusă în țară în baza Convenției ONU împotriva Corupției adoptată în 2003 și semnată de România și Costa Rica. Documentul obligă statele semnatare să extrădeze cazurile de corupție. Ionuţ Dolănescu afirmă însă că naşterea unui copil în Costa Rica ar schimba radical poziţia autorităţilor.

Contactați de jurnaliștii costaricani, oficialii Direcției au declarat: “Vom evalua sau vom revizui acțiunile care se vor derula în țara în care s-a produs condamnarea (precum ordin de urmărire internațională, alertă Interpol, printre altele) pentru a lua măsurile care corespund în Costa Rica”.

Miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar dacă România nu are un tratat cu Costa Rica“Am avut un act de extrădare pe baza curtoaziei bilaterale, iar altul este pe rol. Prin urmare, lipsa tratatului bilateral nu împiedică procedura de extrădare”.

În acest moment, Elena Udrea – care a intrat în Costa Rica pe 7 februarie 2018 – are statutul de solicitant de azil politic, iar statutul costarican analizează dosarul său. Fostul ministru român poate aștepta maximum un an decizia autorităților de la San Jose, însă acest termen poate fi întrerupt dacă statul costarican decide extrădarea în urma condamnării definitive din România.

sursa: gsp.ro