Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, le-a cerut tuturor magistratilor din instanta suprema ca, pana la 1 septembrie, sa motiveze toate sentintele judecatoresti, iar daca nu se va intampla acest lucru va sesiza Inspectia Judiciara.

Masura ar putea grabi judecarea apelului in dosarul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare.

„Paleta de activitate de judecata a judecatorilor de penal este extrem, extrem de larga. Este asta o justificare pentru o intarziere nu prea mare a redactarilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Inalta Curte, cel putin, sa respecti termenul de motivare de 30 de zile.

S-au luat tot felul de masuri administrative, in prezent a fost redus mult numarul de dosare care au fost intarziate la motivare. Am acordat termen pana la 1 septembrie tuturor sa profite de vacanta judecatoreasca si sa-si termine stocul de dosare de redactat.

In caz contrar, or sa suporte consecintele legii, respectiv voi sesiza Inspectia Judiciara, lucru pe care l-am mai facut si in alte situatii, nu ar fi o noutate pentru ei”, a explicat Cristina Tarcea, pentru Realitatea TV.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat pe 21 iunie la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, insa decizia nu este definitiva.

Ultimul cuvant il va avea Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Cel mai probabil, Completul de 3 judecatori ar putea motiva decizia in toamna.

Potrivit Codului de Procedura Penala, hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare. De multe ori, insa, acest termen este mult depasit.

In prezent, pe rolul instantelor sunt mai multe dosare mediatizate in care s-a dat prima sentinta si sunt in faza de redactare a motivarii, cum ar fi dosarele: Radu Mazare- „Retrocedarile de pe litoral” – sentinta din 10 iulie 2017, Neculai Ontanu – sentinta din 27 iulie 2017 sau Adrian Duicu – sentinta din 20 decembrie 2017. Inainte ca motivarea sa fie redactata, nu poate incepe judecarea in faza de apel, arata ziare.com.