Rudolph Giuliani a declarat pentru portalul Politico.eu ca a fost platit pentru a scrie scrisoarea in care ataca lupta anticoruptie din Romania. Giuliani a mentionat ca a primit onorariu de la firma Freeh Group International Solutions.

In acea epistola, fostul primar al New York-ului vorbea despre presupuse excese ale Directiei Nationale Anticoruptie de la Bucuresti si indemna la amnistie.

Giuliani nu a spus cu cat a fost platit pentru scrisoare de firma de consultanta din Statele Unite condusa de un fost director FBI si nici cine ar fi comandat-o.

Astfel, la aproape o saptamana dupa ce a trimis o scrisoare liderilor de la Bucuresti, care a provocat reactii dure la nivel inalt, Rudolph Giuliani a recunoscut pentru jurnalistii de la politico.eu ca a fost platit sa scrie acele randuri de o firma de consultanta si lobby politic de peste ocean.

Fost primar al New York-ului, Giuliani indemna autoritatile la amnistie pentru cei acuzati si condamnati in urma asa-ziselor excese ale DNA. Acum, sustine ca scrisoarea s-a bazat pe un raport pe care l-a consultat, realizat de fostul director FBI, Louis Freeh, care conduce firma de consultanta Freeh Group International Solutions.

Presedintele Klaus Iohannis nu a reactionat dupa ce a primit scrisoarea.

In schimb, Departamentul de Stat de la Washington a precizat: ”Guvernul SUA nu comenteaza opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetateni americani. Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penale şi de procedura penala şi ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii şi pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni.”

Jurnalistii de la Politico.eu mai noteaza ca acelasi Louis Freeh – fondatorul Freeh Group, firma care l-ar fi platit pe Giuliani – a fost angajat, in 2017, avocat al omului de afaceri roman Puiu Popoviciu.

De altfel, Freeh afirma, anul trecut, intr-un comunicat de presa, ca este “profund dezamagit” de decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania de a-l condamna definitiv pe Popoviciu la 7 ani de inchisoare cu executare in dosarul Ferma Baneasa.

Pana la aceasta ora, Puiu Popoviciu nu a comentat informatiile, scrie Protv.