Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, i-a cerut demisia prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru prestatia avuta in cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (PE) privind situatia din Romania.

Una din cele mai emblematice imagini cu Serban Nicolae este cea in care face pe soferul pentru penalul Catalin Voicu. De altfel, liderul PSD s-a mai facut remarcat prin mesajele suburbane proferate la adresa parlamentarilor USR.

„Declaratiile facute ieri in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European au umplut paharul rabdarii. Sa te declari ingrijorat de legi ce n-au produs inca vreun efect, de presupuneri si predictii stupide si vadit subiective, dar sa ignori cu nonsalanta rele grave care deja s-au produs, abuzuri concrete, intamplate si dovedite, asta arata ca esti nedemn de functia pe care o ocupi. Ce inseamna „dreptul la un proces echitabil” cand hotararea de condamnare e data de un judecator obligat sa nu divulge inculpatului si avocatului acestuia o parte din probe? Ce inseamna „dreptul la un proces echitabil”, cand se aplica proceduri secrete care deroga sau chiar incalca direct garantiile procesuale prevazute de Constitutie si lege? Ce inseamna „independenta magistratilor” cand procurorii sunt subordonati, prin protocoale secrete, ofiterilor de informatii in cadrul unor echipe comune de ancheta penala? Ce „pasi inainte” au fost facuti cand ai in fiecare an sute de persoane achitate pentru ca „fapta nu exista” si zeci dintre aceste persoane inainte de a fi achitate au fost si in arest preventiv?”, a scris Serban Nicolae pe Facebook.

El se intreaba retoric „de ce trebuie aparati de lege cei care au incalcat-o”, afirmand totodata ca, „atunci cand sustii abuzurile, ar trebui sa ai macar decenta de a nu o face din postura de prim-vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru statul de drept si Carta drepturilor fundamentale”.

„Ar trebui sa ai bunul-simt de a nu rosti asemenea absurditati in Comisia pentru libertati civile din Parlamentul European. Ai demonstrat ca nu ai nici una, nici alta. Noi, in Romania, am mai vazut mentalitati ca a ta. In anii ’50. Sunteti putini, dar in pozitii-cheie ale deciziei. O fosta procuroare, scolita doctrinar in cei mai negri ani ai lui Ceausescu, te aplauda si gandeste ca tine in Parlamentul European. Si mai sunt cativa. Totusi, de unde atata infatuare, atata aroganta si dispret la un socialist? Acum inteleg de ce in tara ta, partidul tau (Partidul Muncii) nu obtine nici 6% din voturile cetatenilor. Ei te cunosc mai bine decat te cunosc concetatenii mei. Te-ai acoperit deja de rusine. Demisioneaza, Frans Timmermans! Urgent!”, a mai scris Serban Nicolae.

Luni seara, in Parlamentul European, Frans Timmermans a afirmat ca protocoalele secrete trebuie sa fie toate facute publice si investigate, dar ca nu pot fi folosite ca scuza pentru a justifica schimbarile in legislatie care ar limita lupta impotriva coruptiei.

Oficialul european le-a reprosat eurodeputatilor romani din grupul S&D ca de fiecare data cand executivul comunitar adreseaza critici punctuale, ei acuza un atac asupra tarii si le-a transmis ca o astfel de atitudine este un semn de slabiciune.

El a mai spus ca referendumul din Romania privind definirea familiei ca o uniune liber consimtita intre un barbat si o femeie nu trebuie folosit ca instrument pentru a alimenta atitudini precum ura impotriva minoritatilor sexuale.