Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, si fosta sefa DIICOT, Alina Bica, au fost retinute de catre INTERPOL in Costa Rica, fiind ridicate de autoritati de pe strada. Elena Udrea si Alina Bica au fost retinute pe strada de Interpol in Costa Rica, la ora 10 locala (ora 19.00, ora Romaniei). Imaginile retinerii au fost date publicitatii de Autoritatea de Investigatii Judiciare din Costa Rica. Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost retinut de Interpol, in San Jose, capitala statului sud-american.

La cateva ore dupa retinerea lui Udrea, si fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost ridicata de pe strada.

Cele doua femei erau date in cautare pentru a ispasi pedepse pronuntate de catre justitia din Romania. Udrea si Bica sunt condamnate in baza unor decizii judecatoresti definitive.

Avocatul lui Udrea, Veronel Radulescu a declarat la Realitatea TV ca procedura nu va fi mult diferita de cea din cazul lui Sebastian Ghita din Serbia si ca atuul Elenei Udrea ste faptul ca are un copil de cetatenie costaricana: „Probabil vor fi urmate procedurile prevazute de legea din Costa Rica, dar ele nu pot fi mult diferite de proceduriole care au fost in Serbia in cazul Sebi Ghita”.

Intr-un comunicat de presa, Autoritatea de Investigatii Judiciare din Costa Rica confirma ca Elena Udrea a fost retinuta in jurul orei locale 10.00 (19.00 ora Romaniei, n.r.), in timp ce Alina Bica a fost retinuta patru ore mai tarziu.

Potrivit autoritatilor din Costa Rica, cele doua au fost investigate si monitorizate de mai multa vreme de catre autoritatile din Costa Rica si aveau alerta rosie in baza de date a INTERPOL.

Elena Udrea si Bica au fost plasate sub ordinele Curtii Penale din San Jose.

Udrea, condamnata definitiv la 6 ani de inchisoare in Gala Bute

Elena Udrea a fost condamnata in 5 iunie de instanta suprema la 6 ani de inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu in dosarul „Gala Bute” si se afla in Costa Rica din luna februarie, fiind data in urmarire.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile detinute de Elena Udrea, pana la concurenta sumei de 4,7 milioane de euro, in vederea confiscarii speciale in dosarul Hidrolectrica, in care fostul ministru, care se afla in Costa Rica, este trimisa in judecata de DNA pentru trafic de influenta si spalare a banilor.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, in 25 iunie, ca si-a indeplinit la timp si complet obligatiile care ii revin cu privire la procedurile de extradare in cazul Elenei Udrea, anterior el spunand ca extradarea este posibila si in absenta unui tratat de extradare intre Romania si Costa Rica.

Alina Bica a fost data in urmarire generala in 27 iunie, dupa ce a fost condamnata la patru ani de inchisoare cu executare pentru „favorizarea faptuitorului”.

Sursa: Realitatea.net