Inalta Curte de Casatie si Justitie a organizat, vineri, in sedinta publica tragerile la sorti pentru desemnarea membrilor completurilor de cinci judecatori pentru anul 2018, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei.

Completul de 5 judecatori repartizat lui Liviu Dragnea este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia selaru, Simona Cristina Nenita, Francisca Maria Vasile si Ioana Alina Ilie. Supleanti la acest complet au fost desemnati: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera si Sandel Macavei.

Acest complet mai are pe rol dosarele in care sunt judecati Toni Grebla, Victor Ponta si Sebastian Ghita.

Vechiul complet era format din: Dragomir Ilie Iulian, Nenita Simona Cristina, Gradinaru Daniel, Dragomir Florentina, Lefterache Lavinia Valeria.

Completul 2 penal va fi compus din: Lavinia Lefterache, Ionut Matei, Gheorghe Aurel Ilie, stefan Pistol si Ioana Bogdan. Supleanti sunt: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina serban, Ilie Iulian Dragomir.

Completul 2 penal are pe rol dosarele in care sunt judecati, printre altii, Calin Popescu-Tariceanu, Sebastian Ghita si Iulian Badescu, dar si Cristian David.

Cristina Tarcea, sefa iCCJ, a declarat la finalul extragerii ca spera ca se va sfarsi acum epopeea completurilor de judecatori, desi are ”dubii”.

Rezultatul complet al extragerilor:

Completul 1 – penal, titulari:

Rodica Cosma

Horia Valentin selaru

Cristina Simona Nenita

Maria Francisca Vasile

Ioana Alina Ilie

Completul 2 – penal, titulari:

Lavinia Valeria Lefterache

Ionut Mihai Matei

Ilie Gheorghe Aurel

Bogdan Ioana

stefan Pistol

Supleanti completul 1 penal:

Rog Tatiana Lucia

Dragomir Florentina

Rus Andrei Claudiu

Mera Luciana

Macavei Sandel Lucian

Supleanti completul 2 penal:

Oana Burnel

Popa Rodica Aida

Cobzariu Maricela

Serban Leontina

Dragomir Ilie Iulian

Completul 2 – civil, titulari:

Nicolae Adina Georgeta

Popoiat Elena Carmen

Condoiu Minodora

Maiereanu Iuliana

Farmathy Gheza Attila

Supleanti

Cristescu Simona Lala

Tabarca Mihaela

Tau Carmen

Birsan Gabriela Victoria

Nastasie Veronica

Completul 2 – civil, titulari:

Macavei Sorinela Irina

Dumineca Virginia Florentina

Dolache Bogdan

Hincu Cezar

Visoiu Emilia Claudia

Supleanti

Grigoras Nina Ecaterina

Florescu George Bogdan

Zaharia Rodica

Ivanovici Laura Mihaela

Stanisor Denisa Angelica

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, o sesizare a premierului Viorica Dancila si a decis ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori.

CCR a dispus ca Instanta suprema trebuie sa ia de indata masurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, in sensul desemnarii prin tragere la sorti a tuturor membrilor acestor completuri.

Pana la decizia CCR, erau trasi la sorti doar patru judecatori din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, dupa caz, presedintele sau vicepresedintele Instantei supreme, respectiv seful Sectiei civile sau penale.

Completurile de 5 judecatori in materie penala de la Instanta suprema au pe rol dosare importante, in care sunt judecati, printre altii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, omul de afaceri Sebastian Ghita si fostul judecator de la CCR Toni Grebla.

Astfel, completul care judeca apelul lui Liviu Dragnea in dosarul in care liderul PSD a fost condamnat in prima instanta, la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare va fi schimbat. La fel si cel care il judeca pe seful senatului, Calin Popescu-Tariceanu. si asta din dispozitia Curtii Constitutionale, care a admis miercuri ca intre Parlament si inalta Curte de Casatie exista un conflict juridic.

Premierul Viorica Dancila s-a plans ca instanta suprema nu a aplicat noua lege de organizare judiciara, adoptata de majoritatea PSD-ALDE in vara. in favoarea Guvernului, a pledat fostul judecator Toni Grebla, la randul sau, judecat de completul de 5 magistrati, pentru acuzatii de coruptie.

Curtea Constitutionala i-a dat dreptate premierului Viorica Dancila si a stabilit ca intre Parlament si inalta Curte de Casatie exista un conflict juridic de natura constitutionala. Asta dupa ce colegiul de conducere al instantei supreme a decis ca fiecare complet de 5 judecatori, inclusiv cel care il judeca pe Liviu Dragnea trebuiau trase la sorti inca din iulie, cand legea de organizare judiciara a fost modificata.

La inceputul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis sa nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 in legatura cu alegerea completurilor de cinci judecatori.

Sefa Instantei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie ca legea care modifica Legea 304/2004 nu are dispozitii tranzitorii, care sa impuna, pentru anul 2018, tragerea la sorti a completurilor de cinci judecatori, ea urmand sa fie aplicata din ianuarie 2019.