Avocata lui Liviu Dragnea a anuntat vineri ca este nemultumita de modul in care s-a facut tragerea la sorti a completurilor de cinci judecatori de la Inalta Curte de casatie si Justitie si cere suspendarea si anularea hotararii Colegiului de Conducere al ICCJ din 8 noiembrie, potrivit Ziare.com.

„Ne-am vazut obligati sa formulam aceasta cerere pentru ca suntem in situatia de a fi in continuare cu drepturi procesuale vadit afectate, respectiv repartizarea aleatorie a cauzelor. Decizia CCR inca nu s-a publicat, orice decizie a CCR isi produce efectele pentru viitor de la data publicarii deciziei, care cuprinde si considerentele”, a declarat avocata, scrie Ziare.com.

In consecinta, aceasta cere si anularea ultimei trageri la sorti.

Potrivit avocatului lui Dragnea, hotararile contestate genereaza o neregularitate si o incalcare flagranta a drepturilor procesuale ale tuturor persoanelor judecate: „Nu numai ale reclamantului”.

Curtea de Apel Bucuresti a ramas in pronuntare, vineri, in procesul in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, contesta modul de tragere la sorti a completurilor de cinci judecatori de la Instanta suprema.

Initial, Liviu Dragnea a dat in judecata inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu decizia Colegiului de conducere al iCCJ din luna septembrie, prin care s-a hotarat sa nu fie aplicate noile reglementari privind formarea completurilor de cinci judecatori.

Vineri, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a venit cu o completare si a anuntat in sala de judecata ca liderul PSD solicita atat suspendarea, cat si anularea deciziei din 8 noiembrie a Colegiului de conducere de la iCCJ, in baza careia au fost trase la sorti noile completuri de cinci judecatori.

Flavia Teodosiu a sustinut ca noile completuri au fost trase la sorti fara ca Instanta suprema sa astepte publicarea de catre Curtea Constitutionala a motivarii deciziei privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala ntre Parlament si iCCJ pe tema constituirii completurilor de 5.

Avocata a precizat ca tragerea la sorti a completurilor de 5 magistrati de la Instanta suprema este nelegala, iar lui Dragnea i-au fost incalcate drepturile procesuale.

In opinia avocatei, Instanta suprema ar fi trebuit sa-i traga la sorti doar pe presedintii completurilor si nu pe toti membrii.

Tot acum, Flavia Teodosiu a solicitat Curtii de Apel Bucuresti sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie privind dispozitiile articolului 32 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

„Domnul Dragnea este total nevinovat. A fost judecat altfel decat ar fi trebuit”, a mai declarat avocata.

Pe 5 octombrie, Liviu Dragnea a depus in instanta o cerere, prin care solicita anularea unei decizii a Colegiului de conducere al Instantei supreme, prin care s-a hotarat sa nu fie aplicata noua procedura de constituire a completurilor de cinci judecatori, prevazuta de Legea 304/2004.

Dragnea sustinea, in cererea depusa, ca Instanta suprema si-a asumat aplicarea selectiva a prevederilor Legii 304/2004, iar nerespectarea normelor privind compunerea completurilor de cinci judecatori afecteaza legalitatea hotararilor judecatoresti, pronuntate dupa data de 23 iulie 2018, cand au intrat in vigoare noile dispozitii.

Dupa ce Curtea Constitutionala a admis o sesizare a premierului Viorica Dancila si a decis ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si iCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori, Instanta suprema a tras la sorti noile completuri pe data de 8 noiembrie.

Liviu Dragnea este judecat la Instanta suprema in dosarul DGASPC Teleorman, in care a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare.

Curtea Constitutionala a decis ca inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa traga la sorti toate completele de cinci judecatori, ceea ce inalta Curte a si facut, chiar a doua zi. Tragerea la sorti s-a facut dupa ce decizia Curtii Constitutionale a fost comunicata, dar nu si motivata si publicata in Monitorul Oficial.

Completul de 5 judecatori de la inalta Curte judeca recursul in procesul in care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman.