Astazi insa, in cele mai multe ferme din Romania, mainile harnice au fost inlocuite de roboti. Lipsa agricultorilor, cresterea productiei si a calitatii, dar si diminuarea costurilor, sunt principalele cauze pentru care agricultura de precizie, a prins avant si la noi.

Vlad a prins drag de agricultura de la tatal sau care a inceput sa creasca animale pentru lapte in anii ’90. Astazi au 200 de vaci si doar doi angajati. ″Mulsul e robotizat, curatarea grajdului, adapostul este robotizat, ridicarea furajului este robotizata. Avem doi angajati care doar supravegheaza acesta este rolul omului in ferma noastra, doar supravegheaza″⁣, explica el.

Au investit 650 de mii de euro in tehnologizare, bani primiti in mare parte de la stat.

″Foarte greu se gasea forta de munca in agricultura, iar acum productia laptelui a crescut, calitatea laptelui, costurile au scazut – robotii nu ii platesti.″⁣

Si nu este singurul care gandeste astfel. Mihai Solomei de pilda conduce o ferma de 56 de mii de hectare in Braila. „Ce faceau in trecut 20 fac 6 in prezent″, sustine el.

Acest robot este cel mai bun angajat al fermierului, face ce i spui, cand ii spui si nu oboseste. Practic el selecteaza si impacheteaza orice: fie legume fie fructe. Iar in acelasi proces isi poate modifica puterea in functie de produs. Iata ca acum ne aduce un ou, iar in functie de bratele pe care le are poate chiar sa verifice si calitatea produsului.

„Daca tu ai o problema in a gasi oameni sa-ti culeaga mere, el poate sa faca asta”, spune un fermier. in timp ce cu acesti senzori, care costa intre 3 si 6 mii de euro, fermierii afla din timp daca solul este contaminat, dar si ce rezerva de apa are.

Iar carnetele in care se notau rapoartele de umiditate, temperatura si calitate sunt inlocuite cu aceste dispozitive. Direct pe mail sau pe telefon, fermierii primesc o data la 10 minute alerte despre ce se intampla in serele lor.

Specialistii olandezi, care folosesc agricutura de precizie de zeci de ani cred ca in urmatorii 10 si la noi, mana omului va disparea complet. in prezent, in agricultura, un angajat bun castiga in medie 1000 de euro brut.

Sursa: Pro TV