Cele mai recente date centralizate de Institutul National de Statistica arata ca Romania a exportat, anul trecut, cereale in valoare totala de peste 2,1 miliarde de euro. Din aceasta suma, mai mult de un miliard de euro au totalizat exporturile de grau si meslin, urmate de cele de porumb, a caror valoare se ridica la aproape 870 de milioane de euro.

In ordine descrescatoare, Romania a mai exportat, anul trecut, orz (in suma de aproape 236 de milioane de euro), orez (12,9 milioane euro), sorg boabe (2,6 milioane euro), ovaz (578 mii euro), secara (61 mii euro). Exporturi totale in valoare de aproape patru milioane de euro au fost inregistrate la produse precum hrisca, mei, seminte, alte cereale, excluzandu-le pe cele de mai sus.

Cei mai mari 10 exportatori de cereale din Romania, in anul 2018, conform datelor INS, sunt companiile: Nidera Romania, ADM Romania Trading, Ameropa Grains, CHS Agritrade Romania, Glencore Agriculture, Cargill Agricultura, Silotrans Constanta, Cerealcom Dolj, Monsanto Romania si Agro-Chirnogi. “Productiile record realizate in Romania anul trecut (pe primul loc in Uniunea Europeana la productia de porumb, acesta fiind al doilea an consecutiv, si pe locul al treilea la productia totala de cereale) isi gasesc corespondent in schimburile comerciale externe, insa o problema pentru fermierii romani ramane capacitatea mica de insilozare”, spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Sursa: Profit.ro