Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, miercuri si joi, la Bucuresti, intalnirea informala a directorilor pentru dezvoltare rurala din statele membre ale Uniunii Europene, reuniune organizata in contextul Presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al MADR, evenimentul este dedicat dezbaterii unui subiect de actualitate la nivelul Uniunii Europene, respectiv reinnoirea generatiilor in agricultura, o tema prioritara in contextul negocierilor Politicii Agricole Comune (PAC) post 2020.

In cadrul evenimentului, reprezentanti ai autoritatilor romane si ai Comisiei Europene, precum si asociatii de fermieri reprezentative la nivel european vor sustine prezentari privind modalitatile de sprijin a tinerilor fermieri in contextul viitoarelor Planuri Strategice PAC.

De asemenea, vor fi anuntate rezultatele concrete inregistrate in actuala perioada de programare in ceea ce priveste atragerea tinerilor in agricultura.

Reuniunea va oferi participantilor oportunitatea impartasirii experientelor cu privire la mecanismele de sprijin disponibile pentru reinnoirea generatiilor in agricultura si, totodata, va facilita dezbaterea perspectivelor oferite de viitorul cadru de programare al Politicii Agricole Comune.

Din propunerea Comisiei cu privire la viitoarea Politica Agricola Comuna pana la acest moment nu vad fermieri perdanti in Romania, a afirmat, vineri, Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene (CE), la conferinta „Reforma Politicii Agricole Comune”, organizata de Ministerul Afacerilor Externe in parteneriat cu Institutul European din Romania.

„in Romania nivelul bugetar se mentine. in sensul ca atat pe Fondul European de Garantii Agricole Romania castiga un pic, nu pierde. Deci reducerea bugetului PAC nu va afecta cu nimic nivelul Pilonului I in Romania. Romania va castiga, de asemenea, la nivelul mediu al subventiilor, suntem in acel proces de convergenta externa, in sensul ca cei care sunt sub media platilor pe hectar in Uniunea Europeana vor avea o crestere, Romania incadrandu-se in aceasta categorie. Iar pe partea de Dezvoltare Rurala, pentru a mentine acelasi nivel de finantare publica pentru dezvoltarea rurala, va trebui o contributie nationala mai mare care sa compenseze reducerea din bugetul european. Acesta este logica de mentinere a aceluiasi nivel de finantare in mediul rural. Din propunerea Comisiei pana la acest moment, la nivelul de negociere de pana in prezent, nu vad fermieri perdanti in Romania”, a declarat Mihail Dumitru.

El a explicat ca formele de subventionare vor fi revazute, dar aceleasi tipuri de interventie se mentin.

„Va fi o plata la hectar, deci o plata de baza. si aici fermierii nu vor pierde, depinde si de cati se vor inscrie la aceasta. Vor exista posibilitati suplimentare daca vor intra in eco-scheme si de asemenea vor exista posibilitatile oferite planul de dezvoltare rural, masurile de exemplu de compensare in zonele cu handicap natural, in zona de munte. De asemenea, Romania poate sa-si pastreze, este voluntar, sa pastreze sistemul de plata cuplata, deci in limita bugetului propus aceste forme de sprijin cuplat care au existat si care s-a incetatenit in Romania. Spre exemplu in domeniul tomatelor, fructelor si legumelor, vor putea continua, dar va fi decizia Guvernului Romaniei”, a spus Mihail Dumitru.

El a mentionat ca acestea vor avea mai multe sanse in momentul in care Consiliul si Parlamentul vor stabili mandatul de negociere si cele trei institutii se vor aseza la masa cu aceste trei mandate: Propunerea Comisiei, Mandatul Consiliului, Mandatul Parlamentului si se va ajunge la un compromis pe text.

„Speranta noastra este ca acest lucru sa se intample in a doua parte a anului, in toamna. Speranta noastra este, de asemenea, ca un acord pe buget se va finaliza si vom sti si cati bani vor fi. Iar cum se vor aloca aceste subventii in Romania vom sti in momentul in care Guvernul Romanei va trimite Comisiei Planul National Strategic pentru Politica Agricola Comuna si acolo vom sti exact ceea ce propune Romania ca implementare a viitoarei Politici Agricole Comune. Iar certitudinea, daca vreti, pentru toti fermierii va veni in momentul cand acest plan va fi aprobat”, a mai spus Mihail Dumitru.

Pentru regulamentul de baza al Politicii Agricole Comune au fost depuse 6.000 de amendamente pe care raportorii le vor transforma in 123 de amendamente de compromis ce ar putea fi votate pe 2 aprilie, a afirmat, vineri, Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene (CE), la conferinta „Reforma Politicii Agricole Comune” – conferinta organizata de Ministerul Afacerilor Externe in parteneriat cu Institutul European din Romania.

„La nivelul Parlamentului au fost produse aproape 10.000 de amendamente pentru intreg pachetul PAC, care este constituit din trei regulamente. Numai pentru regulamentul de baza, regulamentul planului strategic, s-au produs in jur de cinci mii si ceva, sase mii de amendamente. Raportorii din Parlament au avut si au o sarcina foarte dificila de a topi aceste 6.000 de amendamente intr-un numar redus de amendamente care sa poata fi votate. inteleg ca ele au fost transformate in 123 de amendamente de compromis si Parlamentul, Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si-a propus sa voteze aceste amendamente in sedinta din 2 aprilie”, a declarat Mihail Dumitru.

El a spus ca au trecut 10 luni de la adoptarea viitoarei PAC. Parlamentul si Consiliul au inceput in Parlament procesul de ajustare a propunerii Comisiei. La nivelul Consiliului, sub presedintia austriaca si acum sub presedintia romaneasca s-au facut pasi importanti, s-au discutat si s-au clarificat, s-au propus amendamente. Romania vrea sa obtina un acord partial general pana la sfarsitul mandatului ei. El a afirmat ca acest acord partial general inseamna toate elementele politicii agricole fixate, mai putin elementele bugetare.

Potrivit lui Mihail Dumitru, Comisia Europeana a adoptat o noua propunere de reforma a Politicii Agricole Comune pentru urmatoarea perioada de sapte ani, iar in zece luni de la adoptarea ei, propunerea a fost „intoarsa pe toate partile” si „analizata din toate punctele de vedere” de catre societate, de catre beneficiarii acestei politici si a parcurs un drum important in procesul de co-decizie europeana.

El a declarat ca CE a propus un nou model de gestiune a Politicii Agricole Comune, iar acesta presupune o impartire diferita a responsabilitatilor intre Bruxelles si statele membre. impartirea diferita vine in urma unei solicitari rezultate dupa consultari dar si intr-un context general privind modul in care politicile europene sunt gestionate si isi produc efectele.

De asemenea, el a afirmat ca s-a stabilit ca vor fi pastrate la nivel european cateva elemente cheie care vor fi puse in regulamentele de baza, in regulamentele de aplicare.

Mihail Dumitru a mentionat ca a fost stabilit un set comun de indicatori si acelasi tip de interventie pe care fiecare stat membru sa-l poata adapta si dezvolta la conditiile specifice.

„Statele membre vor trebui sa isi pregateasca un plan strategic national pentru intreg PAC si sa specifice in acest plan nevoile lor specifice si cum vor contribui la aceste obiective specifice, pe urma sa isi adapteze aceste interventii la nevoile lor si pe urma sa intram in perioada de implementare si sa urmarim, Comisia cu statul membru sau autoritatile din staul membru, cum se implementeaza, daca indeplinim rezultatele pe care ni le-am propus si daca nu, ce trebuie sa facem pentru ca sa corectam din mers”, a spus Mihail Dumitru.