Comisia Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European a adoptat prin vot plafonarea voluntara a subventiilor pentru agricultura, o solutie care apara atat interesele marilor fermieri, cat si pe cele ale fermierilor mici si mijlocii.

„Astfel, se va lasa la latitudinea statelor membre modul de actiune in aceasta privinta. Mai mult decat atat, in urma consultarilor cu fermierii romani s-a constatat ca dorinta acestora este ca viitoarea Politica Agricola Comuna sa nu impuna plafonarea platilor la o anumita suma”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

De asemenea, potrivit ministrului agriculturii, Petre Daea, s-a aprobat o convergenta progresiva a subventiilor prin care Romania este avantajata de cresterea subventiei la unitatea de suprafata.

Romania nu a sustinut plafonarea platilor directe deoarece aceasta restrictie ar fi afectat grav fermele mari locale care ar fi pierdut din competitivitate in raport cu importurile din tarile terte. De altfel, fermierii din Romania si din alte sase state europene au semnat in luna decembrie 2018 un document privind pozitia acestor tari in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), principalele masuri sustinute fiind marirea bugetului PAC, uniformizarea subventiilor si renuntarea la plafonarea subventiilor.

Documentul a fost transmis Comisiei Europene si comisarului pe agricultura Phil Hogan. Prin plafonarea platilor directe, fermierii romani aflati in plin proces de consolidare ar fi fost profund dezavantajati.

Agricultura a facut un salt extraordinar de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana. Hotararea de a se continua sprijinul pe unitatea de suprafata trebuie salutata, fiind o adevarata plasa de siguranta pentru fermierii romani si pentru fermele cu o dimensiune peste medie. Cu sprijinul fondurilor europene, fermele din Romania vor putea continua investitiile”, a declarat Lucian Buzdugan, director general Agricost.

Amintim ca Romania, care detine o treime din numarul total de exploatatii din Uniunea Europeana, are o agricultura extrem de polarizata, din punctul de vedere al dimensiunii fermelor. Exploatatiile mici si foarte mici au o dimensiune medie de 1,6 hectare, fata de 3,5hectare media europeana.

In schimb, exploatatiile mari din Romania au, in medie, 484,6 hectare, cu mult peste media europeana, de 270 de hectare, potrivit ultimelor date disponibile de la Institutul National de Statistica.

in acest context, Romania a reusit, anul trecut, sa devanseze principalele tari producatoare din Europa la productiile de porumb si floarea-soarelui.

Productia record la porumb, de 18,35 milioane tone, care a plasat Romania pe primul loc intre statele europene, a fost obtinuta de pe o suprafata de 2,3 milioane de hectare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). in medie, 7,97 tone la hectar, in timp ce Franta, a doua clasata in topul european, a obtinut o productie de 12,51 milioane tone pe o suprafata de 1,4 milioane hectare, adica in medie 8,93 tone la hectar. Germania, cu 3,3 milioane tone pe 0,4 milioane hectare, a obtinut o productie medie la hectar apropiata de cea a Frantei, de 8,25 tone.

Randamentele inferioare celor doua tari clasate dupa Romania sunt influentate de fermele mici, care nu pot obtine o productivitate ridicata. De remarcat ca, din totalul exploatatiilor mici si foarte mici din Europa, aproape 40% sunt din Romania, conform datelor de la INS. Micii fermieri ar trebui sa treaca de la „samanta din porumbar” la folosirea soiurilor hibride, spun specialistii, iar costurile ar justifica rezultatele obtinute.

„Trebuie sa treaca la hibrizi. Un sac de seminte costa 100 euro si se pot obtine trei tone in plus. Este rentabil”, explica Lucian Buzdugan, director general Agricost. Buzdugan precizeaza ca marii fermieri, care cultiva pe suprafete ce depasesc 500 de hectare, folosesc, de cativa ani, seminte hibride si tehnologii avansate, iar acestea au condus la randamente bune, cuprinse intre 8 si 12 tone la hectar. „Potentialul de productie este, insa, mai mare, pana la 20 de tone pe hectar, daca terenurile sunt irigate”, a declarat Lucian Buzdugan, director general Agricost.

Datele INS arata ca suprafata arabila irigata este, in Romania, de 1,3% din total, in comparatie cu Grecia care are 34,4%, Italia 24,3%, Bulgaria 2,6%, Ungaria 3,1%, din totalul suprafetelor agricole. Ministerul Agriculturii a demarat un program pentru cresterea suprafetei agricole irigata si spera ca, in urmatorii ani, sa ajunga la doua milioane de hectare irigate.