Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a explicat, pentru Jurnalistii.ro, care sunt si ce implica cele patru etape din procesul de reabilitarea a sistemului de irigatii cuprinse in programul national cu termen de finalizare in anul 2021.

Prima etapa este cea de modernizare/reabilitare a ceea ce exista viabil, din punct de vedere economic. Este vorba de infrastructura principala, adica acele canale magistrale cu pompele sub presiune. „Trebuie sa avem in vedere ca suprafata agricola a României este 14,8 milioane ha. in toate calculele facute de specialistii din România nu te poti duce pe formele actuale de colectare, protejate, utilizare a apei mai mult de 2 milioane de ha, viabile economic. Pentru ca primii consumatori sunt cetatenii României, urmeaza partea de industrie si apoi Agricultura, ca disponibil. Deci noi vorbim acum de reabilitarea acelor sisteme de irigatii care au functionat in trecut, de reabilitarea acelei magistrale pentru ca aceia care au accesat programe europene sa poata sa aiba apa pe canalul principal. Ei au atras niste fonduri europene pentru modernizare, dar nu pot duce apa la planta pentru ca nu o au pe canalul magistral. De asta toate magistralele intra in reabilitare”, a explicat, pentru Jurnalistii.ro, Daniel Botanoiu.

Etapa a doua. Cei care au in proprietate infrastructura secundara trebuie s-o modernizeze. in avans, statul va moderniza infrastructura principala.

Etapa a treia. Colectarea apelor de suprafata. Adica crearea bazinelor mari de retentie, cum este cel de la Vidraru, de exemplu. insa vor intra intr-o alta etapa si vor avea alocate alte fonduri decât cele cuprinse in miliardul de euro alocat pentru actualul program.

Etapa a patra. Colectarea apelor subterane si de salinizare.

„Pentru prima si a doua etapa exista disponibil un miliar de euro. Perioada de realizare este 2021, insa lucrurile se vor finaliza rapid. Noi am avut termene pentru 2019 care s-au finalizat in 2018. Deci se lucreaza. Va dau exemplu irigatul grâului din Braila. Interesant este ca anul trecut au marit suprafata contractanta, ceea ce este un lucru foarte bun. Acum se fac iarasi contracte pentru 1.400.00 de ha”, a mai spus Daniel Botanoiu.

La ora actuala sunt 42 de amenajari de irigatii in diferite etape de aprobare. Pâna la finalul programului vor fi viabile toate cele 88 de amenajari.

Sursa: Jurnalistii