Calin Popescu Tariceanu a declarat luni, in plenul Senatului, in timp ce incerca sa-si convinga colegii parlamentari sa respinga cererea DNA de ridicare a imunitatii sale, ca in cei 30 de ani de cariera politica nu a facut niciodata ”o fapta legala”.

”In cei aproape 30 de ani de cand sunt in politica am fost, pe rand, deputat, ministru, prim-ministru, presedinte al Senatului si nu am facut niciodata vreo fapta legala.” – a spus Tariceanu inainte ca senatorii sa voteze secret, cu bile, cererea DNA de ridicare a imunitatii sale parlamentare.

Totodata, presedintele ALDE le-a spus colegilor sai senatori ca dosarul sau penal ”indeamna pe alegatori sa nu mai aiba incredere in Parlament”.

in opinia lui Tariceanu .. ”asa incepe sfarsitul democratiei”.

”Dragi colegi, din pacate, cel mai pervers efect al acestui gen de dosare este subminarea democratiei in Romania. De ce? Pentru ca acest gen de dosare indeamna pe alegatori, pe cetateni, sa nu mai aiba incredere in Parlament, pentru ca, nu-i asa, sunt toti o gasca de corupti, Guvernul e o turma de neputinciosi, iar primarii nu fac altceva decat sa-si urmareasca propriile interese.

Si atunci, urmarea fireasca este de ce mai avem nevoie de un Parlament costisitor, cand putem fi condusi de 100 de procurori vanjosi si de 200 de securisti noi care pot sa-l manevreze pe presedinte cum doresc. Asa incepe sfarsitul democratiei, iar parintii si bunicii vostri sunt convins ca au vazut asta prin anii 50, iar acum probabil este randul nostru sa dam piept cu ei.” a mai spus Tariceanu.

Senatul a respins luni cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Calin Popescu Tariceanu. Acesta este acuzat de luare de mita in perioada cand era premier. Au fost inregistrate 38 de voturi ”pentru”, 71 de voturi ”impotriva” si o abtinere.

Biroul permanent al Senatului a decis includerea pe ordinea de zi a plenului de luni a raportului Comisiei juridice privind solicitarea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul preşedintelui forului legislativ, Calin Popescu-Tariceanu.

Tariceanu a fost acuzat de procurorii DNA ca in perioada cand a fost premier ar fi primit din partea unei firme austriece aproximativ 800.000 de dolari, bani pe care i-ar fi folosit in campania electorala. in schimbul acestor bani, Tariceanu ar fi promovat in Guvern acte favorabile firmei austriece.

Cererea procurorilor este pe masa senatorilor inca din noiembrie 2018, iar Viorica Dancila a afirmat recent ca toate modificarile legislative privind justitia vor inceta si ca nu va mai promova in functii publice oameni acuzati de coruptie.