A pierdut procesul cu ICCJ, trebuie sa paraseasca Parlamentul, dar Steluta Cataniciu, deputat ALDE sustine ca NU DEMISIONEAZA!

511

Steluta Cataniciu, deputat ALDE, formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu, considera ca nu are de ce sa paraseasca Legislativul dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie nu i-a dat castig de cauza, mentinand o decizie de conflict de interese.

Instanta suprema a respins cererea deputatului ALDE Steluta Cataniciu de anulare a deciziei de conflict de interese dispuse in noiembrie 2015 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, informeaza aktual24.ro.

In prima reactie publica avuta dupa decizia instantei supreme, parlamentarul a declarat ca nu ia in calcul plecarea din Parlament. „Sentinta pronuntata de ICCJ nu schimba cu nimic situatia mea. Da, s-ar fi schimbat daca era admisa contestatia in anulare, dar cum nu a fost, practic ramane in vigoare sentinta din noiembrie, 2015. Si nu am niciun motiv pentru care ar trebui sa demisionez, pentru ca eu am respectat aceasta sentinta, asa cum de altfel a respectat-o si Parlamentul”, a declarat deputatul Steluta Cataniciu, pentru Actual de Cluj.

O solicitare in sensul vacantarii locurilor de deputat a Stelutei Cataniciu, si a lui Ioan Sorin Roman, declarat incompatibil, a fost trimisa zilele trecute Parlamentului de catre Agentia Nationala de Integritate.

In martie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Steluta Gustica Cataniciu a fost in conflictul de interese administrativ cand a ocupat functia de consilier local in cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca (2008-2012), intrucat a acordat asistenta juridica unei firme aflate in proces cu municipalitatea, scrie News.ro.

O luna mai tarziu, Steluta Cataniciu a cerut Curtii de Apel Cluj sa anuleze raportul ANI, insa instanta i-a respins cererea in 30 decembrie 2013. Cataniciu a contestat decizia la insnata suprema, care in 24 noiembrie 2015 a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti si a stabilit definitiv ca Steluta Cataniciu a fost in conflict de interese administrativ.

Steluta Cataniciu a formulat o contestatie in anulare, insa si aceasta cale extraordinara de atac a fost respinsa ca nefondata de instanta suprema.

Potrivit prevederilor legale, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective”.

ANI arata, in raportul din 2013, ca Steluta Cataniciu a participat, in 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare si adoptare a Hotararii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru un spatiu cu alta destinatie al societatii Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica din Cluj-Napoca. Ulterior adoptarii acelei hotarari, in 5 mai 2009, Cataniciu a incheiat cu societatea respectiva un contract de asistenta juridica privind reprezentarea in instanta a intereselor societatii in litigiul avut cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Consilierul local a reprezentat in instanta interesele societatii, prin contractele de asistenta juridica incheiate la data de 22 aprilie 2008, si, respectiv, 5 mai 2009, incasand pentru acestea 8.000 de lei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos