Academia lui Andronescu e ”o rusine pentru societate”, dar Firea o tine una si buna: vrea sa dea o cladire din centrul capitalei Academiei!

393

Proiectul de hotarare privind trecerea unei cladiri in administrarea Academiei Oamenilor de Stiinta, unde membri sunt Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, IPS Teodosie, din nou pe ordinea de zi a sedintei CGMB, scrie ziare.com.

Proiectul de hotarare privind trecerea unei cladiri in administrarea Academiei Oamenilor de Stiinta, unde membri sunt Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu si IPS Teodosie, se afla din nou pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), dupa ce acesta a fost respins in sedinta din 18 mai.

In noul proiect de hotarare au fost atasate in plus doar avizele favorabile ale unor comisii de specialitate – Comisia Invatamant, Tineret, Sport si Educatie Civica si Comisia Patrimoniu -, dar si procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor de refacere a fatadelor respectivului imobil, contract in valoare de 260.227,17 de lei cu TVA.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a respins in sedinta din 18 mai proiectul de hotarare care prevedea ca Primaria Capitalei sa dea o cladire din centrul Bucurestiului in administrarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), printre ai carei membri se numara fostul presedinte Ion Iliescu, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu si arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Grupul PNL a votat impotriva proiectului, consilierul Ciprian Ciucu afirmand ca AOSR este „o rusine pentru societate”.

„Aceasta Academie nu ar trebui sa primeasca nimic de la Primaria Capitalei. Din punctul meu de vedere, este o institutie care nu are niciun merit pentru societatea noastra. Nimeni nu poate sa-mi spuna un singur membru, pentru ca nu are. Aceasta Academie este o rusine si nimic altceva si nu vad de ce Primaria Capitalei ar vrea sa le dea ceva acestor oameni care nu fac nimic. Ma opun si grupul PNL va vota impotriva acestui proiect”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL.

Proiectul de hotarare a fost respins cu 32 de voturi „pentru”, o abtinere si 15 voturi „impotriva”.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a solicitat darea in administrare a imobilului situat in Strada Ilfov nr. 3, Sector 5, Bucuresti, „in vederea desfasurarii corespunzatoare a activitatii”.

„Imobilul cu adresa Strada Ilfov nr. 3, Sector 5 este inscris in cartea funciara numarul 231489, cu proprietar Statul Roman si in administrarea Administratiei Fondului Imobiliar. (…) Conform art. 30 al Hotararii de Guvern nr. 647/2007, privind aprobarea Statutului AOSR, organele adminsitratiei publice vor sprijini acordarea, respectiv obtinerea de sedii corespunzatoare in localitatile unde functioneaza sau se infiinteaza filiale AOSR”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare, in care insa nu se specifica pe ce perioada s-ar fi aflat imobilul respectiv in administrarea AOSR.

Potrivit proiectului de hotarare, lucrarile de amenajare si punere in functiune a cladirii se vor realiza pe cheltuiala Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, in timp ce Municipalitatea a facut recent lucrari de reparatii la acoperisul si fatada imobilului.

Cladirea este formata din subsol, parter si etaj si are o suprafata utila de 641,53 de metri patrati, din care subsol 189,88 de metri patrati, parter 210,04 metri patrati si etaj 241,61 de metri patrati. Terenul are o suprafata de 489,00 de metri patrati, din care suprafata construita 249,00 de metri patrati.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a fost infiintata in 1935, ulterior schimbandu-si de mai multe ori titulatura, potrivit site-ului AOSR. Initial, aceasta a functionat ca ONG, pana la aparitia Legii nr. 31/2007, cand a devenit institutie publica. Mai tarziu, la propunerea unui amendament al senatorului PSD Ecaterina Andronescu, AOSR a devenit ordonator de credite.

In prezent, Academia Oamenilor de Stiinta il are ca presedinte pe Adrian Badea, iar printre membri se numara fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu – presedintele sectiei de stiinte chimice de la AOSR, fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, fostul presedinte Ion Iliescu, inculpat in dosarul Mineriadei, el fiind membru de onoare al sectiei stiinte tehnice, precum si Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, jurnalistul Ion Cristoiu, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, si IPS Teodosie.

In 2010, AOSR a decis sa-i acorde fostului presedinte Traian Basescu titlul de academician, pe motiv ca a asigurat academiei un sediu, insa acesta a refuzat sa devina membru de onoare.