Actorul Marius Vizante a rabufnit: „Sa va fie rusine! E jale, oameni lasati pe drumuri, salarii neplatite de luni de zile”

375

Actorul Marius Florea Vizante a ajuns la capatul rabdarii si a lansat un atac dur fata de situatia actuala din teatrele Romaniei. „Sa va fie rusine ministrii, primari, consilieri culturali si directori de institutii. Cum veti achita facturile oamenilor neplatiti de luni de zile? Cum veti suporta o natiune tembelizata de nepriceperea si hotia voastra? Incultilor!”, spune Vizante.

„Dobitocii care decid astazi au cheltuit de ieri viitorul! In teatre e jale: oameni lasati pe drumuri, contracte neonorate de luni de zile, ba, sunt unii (scenografi, muzicieni, ateliere de productie, etc.) care au mai si cheltuit din banii proprii ca spectacolele sa iasa la timp. De ce s-a ajuns aici? Pentru ca dobitocii care decid astazi au cheltuit, de ieri, viitorul! –

Au dublat salarii aiurea, au marit pensii, scheme, au platit contracte astronomice unor nimeni luciosi, au purjat festivaluri tembele si-mi imaginez ca e la fel si-n alte domenii (cei care decid se aseamana infricosator de mult!). Falimentul e dovedit, nu vad vinovatii platind.

Guvernul a taraganat bugetul, primaria s-a ocupat de serbari inepte, insa nu pot sa nu-i invinovatesc si pe directorii de institutii (au aprobat proiecte cand era evident ca nu se pot onora!). Au ciugulit fericiti din causul palmelor pesediste, pe vreme cheltuielilor fara cap, cred ca ar fi momentul sa se si palmuiasca acum cu ele. Sa va fie rusine ministrii, primari, consilieri culturali si directori de institutii. Cum veti achita facturile oamenilor neplatiti de luni de zile? Cum veti suporta o natiune tembelizata de nepriceperea si hotia voastra? Incultilor!”, a scris Vizante pe Facebok.

Duminica, 30 iunie, in Piata Victoriei va avea loc un protest al angajatilor din teatrele din Bucuresti.

„Im-protest! iesim in piata Victoriei sa protestam inopinat, improvizat imperturbati de caldura sau oboseala. E momentul ca toti, artisti si persoane angajate in mediul cultural din Bucuresti si nu numai, sa ne strangem intr-un gest solidaritate pentru cei care au fost concediati ca umare a taierilor bugetului si a intarzierii subventiilor din partea primariei municipiului Bucuresti.

Situatia este deosebit de dezastruoasa, cu totii o resimtim direct: onoarii intarziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai putine, o totala lipsa de siguranta din orice punct de vedere.

Foarte curand vom fi trasi raspundere in legatura cu contributiile sociale datorate la stat iar noi nu suntem platiti pentru munca depusa anul acesta.

Va rog ajutati-ma sa distribuim masiv, sa ne mobilizam si sa ne ridicam impreuna, pentru ca uniti putem sa aratam primarilor, ministrilor si premierului Romaniei ca suntem un numar ENORM de persoane afectate si ne cerem dreptul la demnitate.

Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse si de a avea un loc de in institutiile pentru care ne-am specializat!”, arata actorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Zeci de tehnicieni au fost concediati, miercuri, de la Teatrul National din Bucuresti.

„Azi au fost dati afara din teatrul national bucuresti zeci de tehnicieni. (masinisti, luministi, oameni de la sunet, video, cabiniere, recuziteri etc) . Adica fix oamenii necesari facerii si pastrarii unor spectacole (intr un teatru cu 6 sali) . Exista in TNB zeci de oameni inutili despre care de cate ori intreb ‘ cu ce se ocupa asta? nimeni nu stie sa’mi raspunda.

Sunt sigur ca de acestia nineni nu s a atins. Asa cum nu s’a atins nici de actorii angajati care nu joaca de ani de zile nimic dar iau salarii uriase. Sistemul nu e ok, nu e ok deloc, sunt sigur ca infectia asta se va extinde si la celelalte teatre, deja e dificil de tot sa scoti in ro un spectacol de care sa nu ti fie rusine din punct de vedere tehnic, care sa sune si sa arate cat de cat european . Ce e de facut? Pe cine intereseaza?”, a scris regizorul Radu Afrim pe Facebook.

Indignat, actorul Marius Manole, a facut, miercuri seara, dupa spectacol, apel pentru reangajarea colegilor ramasi fara loc de munca.

„50 din colegii nostri au fost dati afara, li s-a desfacut contractul de munca chiar inainte de vacanta de vara. Rugam pe aceasta cale, daca ne aude cineva, la Ministerul Culturii si toti oamenii implicati care pot ajuta acesti oameni sa deblocheze aceste posturi. Pentru ca sunt posturi si daca s-ar debloca, acesti oameni ar putea fi angajati.

Ministerul Culturii, Guvernul Romaniei… altfel sa stiti ca Teatrul National e blocat. Fara acesti oameni nu mai functioneaza nicio sala, multe spectacole nu vor mai avea loc pentru ca vor fi dati afara oameni care se ocupa de proiectii, sunet, lumini… fara acesti oameni teatrul nu poate functiona, noi nu putem functiona”, a afirmat Marius Manole pe scena.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos