Adevarul despre atacurile lui Dragnea la BNR! „Sunt voci care atacă BNR şi care vor să ajungă la conducerea instituţiei”

389

Atacurile fără număr ale pesediştilor la adresa conducerii BNR legat de cresterea ROBOR au un substrat cât se poate de pragmatic, explicat de viceguvernatorul Adrian Vasilescu. Întrebat, la RFI, cum justifică noua creştere a dobânzii de politică monetară, Adrian Vasilescu a spus că o bancă centrală apasă pe pedala dobânzii de politică monetară de câte ori trebuie să se confrunte cu inflaţia:

„Dacă inflaţia se duce prea jos, lasă dobânzile în jos, adică pune în calea inflaţiei un leu ieftin. Dacă inflaţia urcă prea sus, atunci în calea inflaţiei apare un leu scumpit printr-o creştere a dobânzii de politică monetară. La începutul lunii aprilie a crescut acciza la tutun. Avem şapte milioane de fumători în România. Cheltuielile de consum în sfera alcoolului şi tutunului sunt foarte mari. O creştere a accizei determină brusc o creştere a preţurilor. Mai departe, au fost, de asemenea, cereri de reglementare ale unor companii de energie către autoritatea în materie, ANRE. Aceste cereri au fost aprobate. Când creşte şi energia termică şi energia electrica se produic scumpiri de preţuri pe toate palierele. Atunci, Banca Naţională trebuia să intervină cu această creştere de dobândă. Aceasta este singura explicaţie. Nimeni nu poate să găsească o altă explicaţie”.

De asemenea, întrebat despre declaraţiile lui Liviu Dragnea potrivit cărora a convenit cu Banca Naţională că principalele cauze pentru creşterea inflaţiei sunt factori exteriori, din afara celor două instituţii, dând ca exemplu gazele, energia şi petrolul, consilierul guvernatorului BNR a spus că acciza, de exemplu, ţine de Guvern, nefiind o altă autoritate care urcă acciza.

Adrian Vasilescu a mai spus că sunt voci care atacă Banca Naţională şi sunt voci care atacă Banca Naţională pentru că şi-ar dori să vină la conducerea Băncii Naţionale.

Întrebat la cine se referă, el a răspuns: „Nu instituţiile vor să vină la conducerea Băncii Naţionale, ci nişte persoane care sunt prezente în spaţiul public şi sunt susţinute de cercuri media. (…) Miza este forţa şi importanţa acestei instituţii în societatea românească”.

Sursa: news.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos