Adevarul despre campania de decredibilizare a Romsilva! Manipulari marca Agent Green

Inducerea intentionata a confuziei, in randul opiniei publice, privind asa-zisele „defrisari ilegale masive” care au loc in parcuri naturale si nationale, administrate de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, merge mai departe.

Evident, in dispretul adevarului si al unei realitati care este vopsita (abil, pervers si intentionat!) in culori alarmiste. Vorbim, practic, de ani buni, de o serie de atacuri concertate, planificate in detaliu, tot mai agresive, la adresa Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva.

Departe de mine gandul de a spune ca la Romsilva lucrurile merg perfect. Exista disfunctionalitati (inerente), exista (inca) “uscaturi” printre miile de angajati din toata tara, insa actuala conducere a RNP, in frunte cu Gheorghe Mihailescu (un profesionist, cu rezultate pe masura, in domeniul silviculturii!), face eforturi sustinute pentru a eficientiza/transparentiza activitatea unei Regii Nationale care are, din pacate, inca lipita pe frunte, o imagine nemeritata.

De aici, insa, si pana la a arunca cu noroi intr-o echipa de profesionisti, bine pregatita, care gestioneaza, cu rezultate foarte bune, administrarea padurilor proprietate publica a statului, este o cale lunga, pe care eu unul refuz sa o parcurg fara a analiza toate datele problemei.

De altfel, este evident faptul ca, dupa venirea lui Gheorghe Mihailescu la conducerea RNP-Romsilva, in urma cu doua luni, au inceput, suspect, diversionist si manipulator, sa apara informatii despre “taierile ilegale” din judetul Valcea, adica tocmai in zona de care raspunde Directia Silvica Valcea, Directie condusa, cu rezultate excelente, de Mihailescu, in ultimii sase ani si jumatate. Bizara coincidenta, nu? Mai ales ca este stiut foarte bine faptul ca problemele existente in padurile din judet sunt, intr-o proportie covarsitoare, in zona ocoalelor silvice private, care excedeaza zona de competenta a Directiei Silvice din judet! Dar ce mai conteaza adevarul, cat timp poti sa vinzi pe piata o minciuna?

Asociatia pe care o conduce Gabriel Paun, Agent Green, a fost infiintata in 2009, ca organizatie neguvernamentala non profit, cu scopul declarat al protectiei mediului si conservarea biodiversitatii. Demers laudabil, mai ales ca protejarea Muntilor Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact, si nu numai, trebuie sa reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi!

Luand in calcul insa, avalansa de diversiuni (ordinare), facute de-a lungul ultimilor ani, de asa-zisii activisti Agent Green, care au mers de la blocarea unor camioane care transportau lemn taiat legal si restictionarea/blocarea, dupa bunul plac si fara a raspunde in fata legii, a circulatiei pe drumurile publice, si pana la a prezenta imagini/filmulete, pe pagina de Facebook a Asociatiei, care prezentau “defrisari ilegale masive” in diverse parcuri nationale, trag concluzia ca vorbim ori de iresponsabilitate si tupeu nemasurat, ori de santaj, ori de prostie crasa! Cum sa-si permita un activist, fie el si Agent Green, sa verifice, in mod abuziv, actele unui autovehicul care transporta lemn, sa masoare cantitatea de lemn de foc transportata, ba mai mult sa restrictioneze/blocheze circulatia pe un drum public?

Mai ales ca, in toate cazurile prezentate cu mare tam-tam, cu televiziuni tarate dupa ei, organele de control ale statului au facut verificarile aferente si au constatat, evident, ca transportul era legal, inregistrat in aplicatia SUMAL, iar cantitatea, cea prevazute in acte! Despre ce mai vorbim?

Din pacate, acest tip de manipulari nu e singular, nu vorbim doar de un incident nefericit, o greseala cauzata de vreo intentie generoasa, care poate fi, pana la un punct, inteleasa si chiar iertata, cat timp, la mijloc este vorba de protejarea padurilor proprietate publica a statului si nu numai!

Cat de mult isi doresc Gabriel Paun si Agent Green sa identifice o colaborare, evident in interesul protejarii fondului forestier, cu Romsilva este de notorietate pentru cei din domeniu.

Spre exemplu, in luna noiembrie a anului 2016, in urma altor afirmatii defaimatoare, domnul Gabriel Paun a fost notificat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva ca va utiliza caile legale pentru recuperarea prejudiciilor, insa presedintele Agent Green a solicitat un dialog, acesta purtandu-se in 6 decembrie 2016, la sediul central al Regiei.

In cursul intrevederii, Gabriel Paun a cerut un protocol de colaborare cu Romsilva, privind identificarea padurilor virgine si cvasivirgine, acces la amenajamentele silvice si ale expertilor in teren. Romsilva a raspuns pozitiv insa, in ciuda solicitarilor repetate ale Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Agent Green nu a incheiat respectivul protocol.

Si, surprinzator, dupa scandalurile repetate din primavara anului 2017, asezonate din plin cu dezinformari si manipulari, Dragos Paun si Agent Green au trimis, rapid, catre Romsilva, un draft al protocolului despre care se discutase cu aproape jumatate de an in urma!

Este greu de inteles cum un ONG isi permite sa se comporte ca pe propria mosie, sa isi bata joc de legile statului roman si sa arunce cu noroi, fara probe, intr-o Regie Nationala!

Privind acest scandal, analizand probele aferente, devine mai mult decat evident faptul ca Gabriel Paun si Agent Green nu au dat dovada de buna-credinta. Chiar si astazi, dupa “n” incidente, nu exista vreun punct de vedere al Agent Green prin care sa ceara scuze, nu catre Romsilva, desi s-au adus prejudicii importante acestei Regii, ci opiniei publice, pentru aceste scandaluri create artificial.

Nu ne intereseaza lupta pe care anumite interese din zona afacerilor cu lemn o duc cu gigantul din acest sector, Holzindustrie Schweighofer, si nici ancheta pe care institutiile statului roman o deruleaza impotriva acestuia. Daca acesta a incalcat legea, sa plateasca drastic! Punct!

Deranjant este pentru jurnalisti si opinia publica modul in care unele organizatii, iar Agent Green este varf de lance in aceasta directie, ocupandu-se, chipurile, cu protectia mediului, lanseaza in spatiul public informatii care nu corespund realitatii, fara a cunoaste legislatia si normele silvice din Romania.

Au fost prezentate (chiar) in acest an, cu mare tam-tam, analize alarmante care vorbeau de un masacru in padurile Romaniei. De zeci de zone de exploatare forestiera ilegala in parcurile nationale, de zeci de mii de metri cubi taiati!

Aceasta situatie, prezentata ca apocaliptica, impresioneaza, chiar socheaza, si umple de revolta milioanele de romani care nu cunosc mai nimic despre activitatea RNP-Romsilva, despre parcuri nationale, despre taierile legale sau ilegale de lemn!

Multi romani cad in plasa acestor impostori care joaca rolul marilor investigatori nestiind ca, in parcurile nationale din Romania, exista atat zone de protectie stricta sau integrala, cat si zone tampon, unde sunt permise lucrari silvice, deci legale! intrebati fiind daca au descoperit taieri ilegale in zonele de protectie stricta sau integrala din parcurile nationale, raspunsul ONG-urilor care se ocupa de protejarea padurilor a fost, de fiecare data, de o sinceritate dezarmanta: nu stim!!! Noi ne-am raportat la site-ul Inspectorul Padurii!

Deci, concret, lemnul taiat din aceste parcuri a fost taiat din zonele in care sunt permise lucrarile silvice? Probabil, nu stim, s-a raspuns! si, atunci, despre ce vorbim?

O alta dezinformare crasa, prezentata, de fiecare data, in asa-zise rapoarte explozive, arata ca, in ultimul deceniu, nu mai putin de doua treimi din padurile virgine au fost pierdute! De la 300.000 de hectare au mai ramas doar 100.000 de hectare! Din nou, jaf, masacru, in padurile Romaniei!

Orice roman de buna-credinta ar trebui sa puna, firesc, intrebarea: in baza carui studiu stiintic a fost realizata aceasta analiza/estimare! Raspunsul este, insa, unul singur: prin studiul PIN Matra! Cine a validat studiul PIN Matra, referitor la padurile virgine, in conditiile in care Institutul National de Cercetare in Silvicultura, unde se spune ca a fost elaborat, nu si-l asuma si la ei nu exista oficial? Cum poti sa faci estimari in baza unui studiu, asa-zis stiintific, obscur, nerecunoscut de nimeni? Exista dovezi concrete care ar demonstra ca exista exploatari in paduri care respecta criteriile de padure virgina, fara acordul Garzii Forestiere? Raspunsul, invariabil, suna la fel: nu exista aceste dovezi! si atunci, in contextul in care, se pare, nu stii nici macar criteriile prin care o padure este declarata virgina, despre ce mai vorbim? Cat de mari pot fi diversiunile/dezinformarile acestor asa-zisi activisti de mediu?

Citeste mai mult aici

Adevarul despre campania de decredibilizare a Romsilva! Manipulari marca Agent Green was last modified: decembrie 6th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close