Adevarul despre celebra OUG 13 a iesit la iveala! A fost redactata in cabinetul lui Dragnea, apoi a fost trimisa Guvernului!

431

Initiativa Romania a dat publicitatii rezolutia prin care DNA a clasat dosarul deschis in urma adoptarii OUG 13, in ianuarie 2017, insa din ancheta procurorilor rezulta ca textul ordonantei a fost redactat in cabinetul lui Liviu Dragnea. Dragnea declara atunci ca nu are nimic de a face cu aceasta ordonanta.

„Prezentam detalii necunoscute pana acum privind redactarea ordonantelor de urgenta de modificare a codurilor penale din 18 ianuarie (2 ordonante care nu au mai fost adoptate ca urmare a participarii Presedintelui Romaniei la sedinta de Guvern), respectiv 31 ianuarie (OUG 13). Detaliile au ajuns in posesia noastra prin ordonanta de clasare a cauzei din 18 octombrie 2018 (VEZI intreaga ordonanta aici: http://bit.ly/ClasareOUG18si31ianuarie2017), aceasta fiind transmisa in baza legii colegilor din Initiativa Romania care, in ianuarie 2017, au sesizat DNA cu privire la aceste 3 ordonante.

Astfel:

Pe 16 ianuarie 2017, Ministrul Florin Iordache convoaca o sedinta cu sefa de cabinet Corina Drasoveanu si secretarii de stat Gabriela Scutea, Constantin Sima, Oana Schmidt-Haineala si Mariana Mot. Ministrul Florin Iordache le prezinta un document de 11 pagini intitulat “Abrogare, modificare, completare articole din CP, CPP, Legea nr. 96/2006 si Legea nr. 78/2000”. Principalele modificari propuse in document vizau:

a) dezincriminarea infractiunii de abuz in serviciu;

b) dezincriminarea infractiunii de neglijenta in serviciu;

c) modificarea continutului constitutiv al infractiunilor de conflict de interese;

d) modificarea continutului constitutiv al infractiunilor de coruptie: darea de mita, luarea de mita, traficul de influenta si cumpararea de influenta;

e) modificari ale codului de procedura penala, printre care se regaseau si modificari ale modului de sesizare denuntul si plangerea.

Ministrul a spus ca va initia in baza acestui document doua ordonante de urgenta, una pentru modificarea codurilor penale si una pentru gratiere, si a precizat explicit ca proiectele de ordonanta de urgenta trebuie sa fie adoptate pe data de 18 ianuarie. Secretarul de stat Gabriela Scutea si directoarea DEAN s-au opus demersului. Ca urmare a discutiilor in contradictoriu, se renunta la dezincriminarea integrala a abuzului in serviciu si se propune un prag valoric de 200.000 de lei. Procurorii remarca ca propunerea pragului a venit fie de la ministru, fie de la secretarul de stat Oana Schmidt-Haineala, nefiind informatii certe in acest sens.

In cercetarea provenientei documentului, procurorii au stabilit ca:

1. Documentul amintit, care a stat la baza celor doua ordonante propuse spre adoptare pe 18 ianuarie si apoi la baza OUG 13, a fost intocmite duminica, 15 ianuarie, intre orele 10.00 si 14.00 la cancelaria Presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea (primul termen in dosarul angajarilor fictive fusese stabilit pentru 31 ianuarie);

2. Persoanele care au redactat documentul sau pe calculatoarele carora au fost redactate documentele sunt Spiridon Anca Mihaela, Director general la Cancelaria Presedintelui Camerei Deputatilor, si Trufasu Elena Isabella, consilier parlamentar la Secretariatul General al Camerei Deputatilor.

Acest document redactat pe 15 ianuarie a ajuns imediat in posesia ministrului Florin Iordache, iar pe 16 ianuarie acesta deja a inceput redactarea ordonantelor de urgenta din 18 ianuarie, respectiv 31 ianuarie, conform celor scrise in documentul redactat la cancelaria lui Liviu Dragnea”, se arata in documentele DNA.

Desi OUG 13 a fost intocmit in cabinetul sau, al presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea declara senin, pe 27 ianuarie, ca nu stie nimic despre aceasta ordonanta.

„Eu nu sunt la Guvern. Nu, vorbesc foarte serios. In subiectul asta trebuie sa vorbiti cu Guvernul. Cu premierul si cu ministrul Justitiei. Si eu m-am uitat cu foarte multa curiozitate, dupa ce m-am intors din America, n-am inteles foarte mult, exact ce vor sa faca, astept si eu sa vad totusi o linie clara. Nici nu am vorbit cu ei si nici nu vreau sa vorbesc cu ei acest lucru”, sustinea Dragnea intr-un interviu pentru Digi24.