Adevarul despre Laura Oprean a iesit la iveala! Legaturile sulfuroase din jurul prim-adjunctul Procurorului general al Romaniei!

2398

Laura Oprean a ars rapid treptele profesionale, ajungand in scurt timp sa-si faca un nume controversat in Bucuresti, daca este sa aruncam o privire asupra legaturilor ei cu parchetele din Transilvania, dar mai ales cu oamenii de afaceri si problemele lor penale din Cluj-Napoca.

Cand are un procuror multi prieteni? Cand nu face nimic, s-ar zice, caci intr-o astfel de meserie iti faci prieteni cand nu-ti faci treaba si viceversa. Un acuzator aspru si nemilos e indeobste o persoana nesuferita, n-are lipici la negustori si nici la dregatori de tot soiul. Daca un astfel de rationament sta in picioare, atunci stim deja de unde i se trag prieteniile cu care se lauda Florin Magyar, procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj. David-Ioan Ciceo, Iuliu-Paul Muresan, administratorul SC FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA, Ioan Otel, fostul sef al Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj, Zoltan Paszkany – iata ce oameni de seama graviteaza in jurul lui Magyar, cu tot cu dosarele lor. Cu zece ani in urma, legaturile cu persoane precum cele amintite l-au facut pe procurorul Florin Magyar nedorit printre colegii sai de la DIICOT Cluj, impunand grabnica mutare la DNA Cluj. Dupa un an, s-a deschis o fereastra de oportunitate si iata-l ajuns procuror general adjunct la Parchetul Curtii de Apel Cluj, unde il gasim si astazi.

Din aceasta pozitie, personajul despre care vorbim a controlat energic activitatea Parchetelor din centrul si nordul tarii, acumuland putere si autoritate. Pentru ca este propulsat acum catre Bucuresti, pentru ca i se netezeste deja calea spre o functie inalta in Parchetul General, unde are deja o ancora bine infipta, suntem indreptatiti sa-i analizam actiunile.

Printre procurorii clujeni, Florin Magyar avea reputatia unui magistrat mediocru. Absolvise Dreptul la fara frecventa, in studentie s-a poticnit grav de cursul de ”penal” al profesorului Matei Basarab, care l-a costat un an de ”bis”, dar astea sunt deja lucruri de notorietate pe care doar le inventariem. Cand Mona Pivniceru, la acea vreme ministrul Justitiei, a fost tentata sa-l propuna Procuror General al Romaniei, candidatului i-au iesit pe nas toti scheletii din dulap. Presa i-a facut cu promptitudine pomelnicul:

Monei Pivniceru i-a trecut rapid cheful de experimente si s-a oprit asupra variantei mai putin controversate, Tiberiu Nitu.

E interesant sa relatam ce a impresionat-o pe ministresa, acum judecator constitutional, la Curtea de Apel Cluj, in februarie 2013: ”Potrivit bilantului prezentat de Florin Magyar, in cursul anului 2012, procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, institutie care are in subordine toate Parchetele din judetele Salaj, Maramures, Cluj si Bistrita Nasaud, au intocmit un numar de 196 de rechizitorii. Din imensa cifra de 196 de rechizitorii, 152 se refera la infractiuni la regimul circulatiei publice.” Niciun dosar de mare complexitate, pe un an intreg, pe patru judete…

Cert este ca, daca performantele nu-l recomandau deloc pentru inalta functie, prieteniile si obligatiile l-au tras pe Magyar inapoi.

Asa se face ca mai marele procurorilor clujeni avea sa se trezeasca interceptat chiar de colegii sai, in sapte discutii telefonice cu bunul sau prieten, fostul colonel de politie Otel, pensionat in urma unui scandal sexual si apoi inculpat in dosarul ”Gazeta”, in care a si fost condamnat pe fond. Evenimentul Zilei consemna: ”Favoritul ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, la sefia procurorilor nu are un trecut tocmai curat. Magyar are legaturi de prietenie cu o grupare de tip mafiot din Cluj. Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Cluj este amic cu fostul colonel de politie Ioan Otel, care, in urma unui scandal sexual, a fost obligat sa se pensioneze. Otel face parte dintr-o grupare care in 2006 a facut obiectul unui dosar penal instrumentat de DIICOT Cluj, institutia unde lucra si procurorul Magyar. Reteaua este acuzata de santaj si constituirea unui grup de criminalitate organizata. in acest dosar, Florin Magyar a fost interceptat telefonic de sapte ori in timp ce vorbea cu fostul politist, desi deontologia nu-i permitea: fiica lui Otel era avocatul unor inculpati dintr-un dosar anchetat de Magyar. Nici dupa ce Otel a fost eliberat, Magyar nu s-a ferit sa se afiseze cu acesta la diferite evenimente publice din oras.”

Stenogramele pot fi citite aici.

Presa locala avea sa mai noteze ”Cu putin timp inainte de izbucnirea scandalului „Gazeta”, procurorul Magyar l-ar fi asigurat pe Ioan Otel ca ar avea sustinerea lui impotriva procurorilor DIICOT si a politistilor de la structura anticrima care au instrumentat aceasta cauza”

Prietenia cu David-Ioan Ciceo, directorul Aeroportului Cluj Napoca, in prezent judecat pentru luare de mita, este o alta pricina de rumori in oras. Caci Florin Maghiar este vazut adesea la salonul VIP al Aeroportului, este dus la avion direct de sofer, pe pista, lumea are ochi sa vada si urechi sa auda. Mesele si cadourile de la Ciceo nu sunt nici acestea un secret. in schimb, nu se aude nimic de dosarul deschis la Parchetul de pe langa Curtea de apel Cluj in luna ianuarie 2016, cand a iesit de pe pista un avion. A fost ingropat si dosarul intentat lui Ciceo la Parchetul Tribunalului Cluj, pentru plata a peste 100.000 de euro pentru servicii juridice, desi aeroportul avea propriii juristi. De acest dosar mort se ocupa chiar multprearecunoscatorul Marius Botogan, seful Sectiei Urmariri Penala a Parchetului Cluj, adus de Magyar de la Bihor si plantat in aceasta functie-cheie. Botogan are pesemne de platit datorii serioase, anume din aceasta pozitie, de-a refuzat el chiar si o detasare la DNA.

in fine, cele mai recente murmure de pe holurile Curtii de Apel privesc dosarul de delapidare al lui Iuliu Paul Muresan, si Arpad Paszkany, presedintele si patronul clubului CFR Cluj. Cercetarile apartin DIICOT, unde Magyar mai are inca prieteni capabili de un mic serviciu nevinovat. Asa se face ca perchezitia de la sediul din cladirea Sigma Center a vizat birourile neimportante, in care nu era nimic de gasit, dar nu si biroul lui Paszkany, de la ultimul etaj. Nici faptul ca avocatul lui Muresan, Catalin Budusan, i-a fost recomandat de prietenul Magyar nu a trecut neobservat.

Presa a vorbit de-a lungul vremii de legaturile lui Magyar cu fostul sef al DGIPI Gelu Oltean, acum urmarit penal, dar si cu alti politisti de proasta faima.

Aruncand navodul la suprafata, cam astea sunt aspectele care intriga: legaturi cu tot felul de crapi grasi ai afacerilor clujene. Daca lasam navodul la fund, prindem de coada ditamai sirena de la Bucuresti, prim-adjunctul Procurorului general al Romaniei, doamna Laura Oprean. Domnia sa este mai legata de Florin Magyar decat se stie. E drept ca cei doi apar indeobste impreuna la mai toate agapele procurorilor. Asta n-ar trezi mirare, stiindu-se ca sunt clujeni amandoi. Ba chiar traseul lor profesional s-a tot impletit si anunta sa se implet(ic)easca pe mai departe.

Doamna Oprean a plecat in 2006 de la Parchetul Curtii de apel Cluj la DNA, a fost pentru 5 luni, intre octombrie 2012 si martie 2013 procuror sef delegat la DNA, din 2014 pana in 2016 a fost procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Cluj, avandu-l ca adjunct pe Florin Magyar, pozitie din care a fost avansata adjunct al procurorului general Augustin Lazar. Trebuie spus ca va fi contribuit la aceasta alegere si prietenia notorie dintre domnii Magyar si Lazar. Lasand locul vacant la sefia PCCA Cluj, luna trecuta acesta a fost ocupat prin concurs de Ana-Maria Edu, care a devenit astfel sefa lui Magyar. Cei doi nu se inghit insa defel si se pare ca a venit randul doamnei Oprean sa intoarca serviciul si sa-l recupereze cumva pe Magyar, care acum are piuneze pe scaun.

Pentru ca barfele din justitie sunt veninoase, anume site-uri au definit relatia apropiata dintre domnul Magyar si doamna Oprean drept una ”domestica”. Noi ne marginim la relatiile ce pot fi definite de interese comune: ”Laura Oprean a anchetat si un dosar in care a fost implicat Arpad Paszkany. Dosarul care s-a incheiat cu neinceperea urmaririi penale viza modul in care s-a vandut terenul de circa 34 de hectare de catre o companie de stat societatii „Polus”, reprezentata la acea data de Paszkany. Pe acesta s-a construit complexul comercial „Polus Center”. In aceasta ancheta, procurorul care a decis scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor si inchiderea dosarului a fost Laura Oprean.”

Preocuparea de a-i acorda protectie lui Paszkany, direct sau indirect, e tradata de evidente. La fel si practica – foarte prost vazuta in bransa – de a inlatura procurorii incomozi. Acum doi ani, procuroarea Valentina Laura Gradina, de la Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, a fost pusa pe faras pentru ca nu a raspuns comenzilor celor doi. La inceputul anului 2015, Gradina a intrat in conflict cu Magyar si Oprean pe un dosar cu doi politisti (Marcel Nicu Bontidean, fostul sef al Politiei Municipiului Cluj-Napoca si Mircea Ion Rus, seful Biroului Investigatii Criminale) cercetati pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si favorizarea infractorului.

Pentru ca nu a vrut sa ii faca scapati, procuroarea s-a ales cu o cercetare disciplinara. Florin Magyar i-a aranjat o plangere la CSM pe motiv ca in cursul lunii noiembrie 2015, in presa au aparut redarile unor inregistrari in care Valentina Laura Gradina utiliza un limbaj indecent fata de politisti clujeni. Dar, dintr-o disfunctie greu de explicat altminteri, CSM a primit plangerea inainte chiar ca inregistrarile sa fie facute publice. Coincidenta sau nu, redarile respective au aparut in mass-media exact in contextul intentiei de trimitere in judecata a politistilor. Colegii vorbeau ca Magyar nu a fost strain de aceasta manevra. in final, procuroarea cea rea de gura s-a ales cu un avertisment din partea CSM si a plecat sa prinda peste, la Parchetul Tulcea. Politistii anchetati sunt acum bine-mersi.

Sursa: injust.wordpress.com

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos