Adevarul despre vizita sefului OMV in Romania! Refuzat de Iohannis, primit de Dragnea, dupa ce a fost premiat de Putin

388

Presedintele OMV, Rainer Seele, s-a intalnit cu Liviu Dragnea, un critic declarat al corporatiilor straine. Intalnirea a surprins multa lume. Si mai surprinzator, insa, este ca Seele voia, de fapt, sa aiba o intrevedere cu presedintele Romaniei, dar a fost refuzat.

Nici Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, si nici Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, nu au comunicat oficial ca s-ar fi intalnit cu cel care conduce marea companie austriaca. Cateva publicatii au mentionat in treacat evenimentul.

„Liviu Dragnea, seful PSD si presedintele Camerei Deputatilor, s-a intalnit miercuri cu directorul general al companiei austriece OMV”, au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare.

„Intalnirea, care a avut loc la biroul din Parlament al lui Dragnea, vine pe fondul promisiunilor publice ale acestuia ca va face anumite modificari in legea offshore pentru a fi in acord cu propunerea sa initiala.

Intalnirea cu Seele are loc dupa ce mai multi lideri PSD, in frunte cu Darius Valcov, au acuzat dur compania petroliera ca ‘santajeaza’ statul roman in chestiunea gazelor din Marea Neagra.”

Interesant este ca presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa-l primeasca de aceasta data pe reprezentantul OMV, asa cum a facut-o la inceputul acestui an. Ocazie cu care Administratia Prezidentiala a explicat in detaliu scopul vizitei.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a primit marti, 9 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei OMV-Petrom, conduse de catre Directorul General al Grupului OMV AG, domnul Rainer Seele.

in cadrul intrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o crestere a gradului de internationalizare a Petrom, in vederea valorificarii oportunitatilor existente in regiune, precum si o crestere consistenta a investitiilor incepand cu anul acesta.

Directorul general al OMV a reliefat, totodata, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal si legislativ, care trebuie sa sustina performantele companiilor si dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil si competitiv.

In ceea ce priveste parteneriatul dintre OMV-Petrom si Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continua sa reprezinte un interes major, atat pentru statul roman, cat si pentru investitori.”

Conform surselor Newsweek Romania, revenirea lui Seele in Romania pentru o noua discutie cu Iohannis are legatura cu o tranzactie extrem de importanta ce implica statul roman.

Ce s-a schimbat, asadar, din ianuarie si pana acum? O stire recenta ar putea explica situatia: „Presedintele rus Vladimir Putin i-a inmanat luni ‘Ordinul Prieteniei’ lui Rainer Seele, directorul executiv al grupului austriac OMV, in contextul intaririi relatiilor dintre cele doua state, transmite DPA.

OMV este actionarul principal al gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania. Rainer Seele, un german care a implinit 58 de ani la sfarsitul saptamanii trecute, a primit premiul respectiv pentru ‘intarirea prieteniei si colaborarii intre popoare’, se arata in decretul prezidential.”

„Prietenia” dintre Seele si regimul de la Kremlin este de notorietate. inainte de a prelua OMV, el a condus Wintershall Holding GmbH, cea mai mare companie germana de petrol si gaze, detinuta de catre grupul BASF.

De altfel, Seele a lucrat in cadrul BASF din ’80 pana in 2015, iar in ultimii ani, inainte de a se muta la OMV, a detinut pozitii de conducere in concernul petrolier.

Wintershall Holding GmbH, cu venituri anuale de peste 12 miliarde de euro, a semnat in ’90 o intelegere privind cooperarea in industria gazului cu Gazprom, companie controlata de guvernul de la Moscova.

Cele doua corporatii au infiintat chiar o firma comuna, Wingas, dedicata acestei activitati. in 2015 firma a fost cedata rusilor, in urma unui schimb de active cu BASF.

Sursa: newsweek

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos