Agrodelta Sireasa, modelul clasic de devalizare si distrugere a economiei romanesti! Dosarul pluteste in deriva de opt ani!

404

Agrodelta Sireasa, a doua societate din Romania dupa terenul agricol detinut in exploatare, este modelul clasic de devalizare a tarii. Compania detinuta de Traian Rece se clatina serios dupa ce functionarii locali din Tulcea sau de la Guvernul Romaniei dar si procurori inchid ochii la abuzurile din urma cu opt ani.

De aproape un deceniu nimeni nu scoate la mal dosarul inundatiilor controlate de angajatii statului din anul 2010 care au distrus iremediabil culturile si solul fermelor vegetale detinute de Agrodelta Sireasa. O posibila explicatie ar putea fi lucrarile care se deruleaza constant privind digurile de la malul Dunarii pentru care Consiliul Judetean cheltuieste milioane si milioane de lei prin „negociere”.

Societatea Agrodelta Sireasa este companie 100% romaneasca organizata in mai multe ferme vegetale pe o suprafata de teren arabil de 9.418 hectare de teren arabil din care Ostrov Tataru 1455 hectare, amenajarea Agricola Sireasa 4362 hectare si amenajarea Agricola Pardina 3601 hectare. In prezent societatea Agrodelta Sireasa este in proces cu Consiliul Judetean Tulcea pentru eliberarea cerificatelor de atestare a dreptului de proprietate pe suprafata de 13.000 de hectare, ceea ce inseamna ca aceasta companie este al doilea cel mai mare detinator de terenuri agricole exploatate din Romania.

Actiuni la intimidare
In 2010 autoritatile din Tulcea au decis sa-i inunde controlat terenurile si ferma pentru a proteja, chipurile, localitatile din zona, dar spargerea digurilor a fost un esec pentru ca a fost inundate atat localitatile din zona Ceatalchioi, cat si ferma vegetala ce apartine de Agrodelta Sireasa. Dupa decizia abuziva de a sparge digurile autoritatile locale si judetene au refuzat sa acorde orcie fel de despagubiri companiei, astfel ca au inceput un adevarat tur de forta pentru a acoperi urmele interventiei excesive si fara nici un rezultat. Mai mult decat atat, dupa opt ani de incercare de a acoperi faptele reprezentantii Consiliului Judetean Tulcea se intorc impotriva societatii in incercarea de a-I inchide gura actionarului majoritar, Traian Rece, sub pretextul anularii contractelor de concesiune detinute de companie.

Mesterul Manole din Tulcea… cam penal!
De aproape 15 ani autoritatile statului mimeaza lucrarile de indiguire, dar de fiecare data lucrarile se dovedesc a fi realizate de mantuiala si cu clientela proprie. De ce ar fi la Tulcea altfel?
Banii dati de stat, dar si de Uniunea Europeana pentru consolidarea digurilor au ajuns in conturile unor societati prietenoase. Parchetul cerceteaza acum modul in care s-au cheltuit banii, dupa ce firma Agrodela Sireasa, careia ii apartin digurile, a sesizat procurorilor frauda.
Filmul lucrarilor de indiguire este simplu si are la baza sceanariul deja cunoscut al “negocierilor fara anunt de participare” si rezolvarea din bani publici a “situatiilor de urgenta”.

Pentru lucrarile din zona Ceatalchioi au fost alocate sume imense: aproape un milion de euro, pentru consolidarea malului drept al bratului Chilia. Banii au intrat in conturile firmei Coral SRL abonata de ani buni la lucrarile de la Consiliul Judetean Tulcea. Cu cele 3,5 milioane de lei, firma Coral SRL Tulcea a consolidat doar trei kilometri de mal. Ulterior, prin Hotararea nr. 8/10.09.2007, aceeasi firma a mai incasat 3,8 milioane de lei, din fondul de solidaritate al Uniunii Europene, pentru continuarea lucrarilor la acelasi obiectiv.

Firma Coral a incasat banii dar Consiliul Judetean Tulcea nu a verificat lucrarea iar receptia s-a facut pe genunchi. Traian Rece, proprietarul Agrodelta Sireasa a sesizat autoritatile cu privire la lucrarile de mantuaiala facute, dar in loc de finalizarea unei anchete pe aceasta tema, autoritatile judetului au gasit oportun sa spele “lucarile” cu o inundatie controlata in 2010.

Din nou indiguiri prin negociere directa!
Autoritarile din Consiliul Judetean Tulcea nu pretind ca au descoperit apa calda, dar in mod sigur stapanesc bine circuitul banilor prin apararea de apele calduroase ale Dunarii. In 2013, apare o noua “situatie de urgenta” la acelasi dig. Prin motivarea unei negocieri fara anunt de participare “Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare: Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva”, Consiliul Judetean Tulcea este luat din nou prin surprindere si uite asa mai da aproape un milion de lei firmei Deltacons prin negociere directa pentru „Consolidarea digului de aparare a localitatilor Ceatalchioi, Salceni, Plaur din judetul Tulcea”.
Concomitent cu aceste sume Consiliul Judetean Tulcea mai are o revelatie cum ca DJ 222N si sa fie refacut tot prin negociere directa si tot ca o situatie de urgenta. In conturile Deltacons Tulcea mai intra peste doua milioane de lei iar o buna parte din bani se duc la subcontractantul DINAMIC DESIGN S.R.L.

Citeste mai mult pe caplimpede.ro