ALDE va depune un proiect de lege de reglementare a lobby-ului în România, astfel încât să nu se mai poată vorbi de acuzații de trafic de influență și, implicit, nici de procese pe această infracțiune. Anunțul a fost făcut de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la pachet cu declarațiile despre proiectul care ar lăsa DNA și SRI fără posibilitatea efectuării de interceptări, scrie digi24.ro.
„Este un proiect care cred că este binevenit, legea lobby-ului, pentru că în România, din păcate, avem tot felul de excese pe diferite subiecte, între care, după cum ştiţi, şi traficul de influenţă. Ca să reglementăm lobby-ul şi să nu mai avem procese, acuzaţii de trafic de influenţă trebuie să legiferăm în mod clar, transparent această activitate care există şi este reglementată în toate ţările UE”, a arătat Călin Popescu Tăriceanu.
Tot parlamentarii ALDE vor redepune, în Parlament, proiectul de lege privind înființarea Autorității Independente de Interceptare a Comunicațiilor, proiect prin care DNA și SRI ar fi lăsate fără posibilitatea de a realiza interceptări. În plus, proiectul ar aduce interdicția de a folosi în instanță interceptările realizate în cazul infracțiunilor flagrante sau în situații de urgență, în absența autorizării semnate de șeful numit de Parlament.
„Este un proiect pe care l-am depus în legislatura trecută, dar simpaticele servicii ale Parlamentului clasează toate proiectele care nu au intrat în dezbatere. Din acest motiv, împreună cu colegii mei am discutat şi vom depune din nou acest proiect în procedură legislativă”, a declarat, miercuri, la finalul ședinței conducerii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a spus că prin înfiinţarea Autorităţii Independente de Interceptare a Comunicaţiilor se doreşte scoaterea serviciilor de informaţii din activitatea de poliţie judiciară.
„Vrem ca această activitate să o scoatem din zona serviciilor secrete pentru că, aşa cum ştiţi, CCR a dat o decizie în acest sens care trebuie, până la urmă, să se materializeze într-un fel. Tot ceea ce înseamnă activitatea de poliţie judiciară trebuie să fie făcută de poliţia judiciară, nu au treabă în această chestiune serviciile de informaţii”, a explicat preşedintele Senatului.
Întrebat în subordinea cui va funcţiona Autoritatea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că, „din proiectul de lege iniţial, o să vedem până la urmă, ea va fi sub autoritatea Parlamentului”.