ALEGERI IN PDL: Democrat-liberalii isi aleg astazi noul lider!

692

1blaga si cu udreaALEGERI IN PDL. Democrat-liberalii se reunesc, astazi, la Conventia Nationala Extraordinara a PDL, pentru a-si alege presedintele dintre candidatii Vasile Blaga, Elena Udrea si Monica Macovei.

Actualul presedinte Vasile Blaga candideaza cu motiunea „Romania dreapta. Politica dincolo de lozinci”, motiunea Elenei Udrea se intituleaza „Noul Partid Democrat Liberal. O noua Romanie”, iar cea a Monicai Macovei se numeste „Reformistii”.

La Conventie este invitat special si seful statului, care si-a facut publice, in mai multe randuri, opiniile despre situatia din formatiune precum si criticile la adresa lui Vasile Blaga.

Traian Basescu s-a declarat in favoarea candidaturii Elenei Udrea si a spus despre pe actualul presedinte al partidului ca nu mai are potential de crestere.

„Eu tin la Blaga foarte mult, dar ii spun stop, pentru ca ingropi PDL, si nu as vrea sa il ingropi. Vasile nu mai are potential de crestere”, a fost cea mai recenta declaratie a sa referitoare la Vasile Blaga.

„Am vazut pozitiile domnului presedinte Traian Basescu, ma bucura ca a zis ca tine la mine si eu tin la domnia sa, pe de alta parte, soarta partidului va fi stabilita de cei 5.000 de delegati la Conventie. Ma voi supune votului lor. Lumea va vedea si va avea toate datele sa judece in cunostinta de cauza. Nu sunt proprietarul partidului, ci sunt in conducerea lui in acest moment”, a replicat Blaga.

Traian Basescu va vorbi primul la Conventie, dupa prezentarea mesajului video din partea presedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens.

Noul presedinte al PDL va fi ales de 5.000 de delegati ai partidului, mai multi decat au fost vreodata la un congres al formatiunii, a apreciat Vasile Blaga.

Ceilalti candidati, Elena Udrea si Monica Macovei, au dorit, in schimb, o Conventie cu 10.000 de delegati, spunand ca astfel s-ar impiedica fraudarea, insa nu au avut castig de cauza.

Comisia pentru pregatirea Conventiei, condusa de Ioan Balan, a organizat in cele mai mici detalii acest eveniment care are loc in pavilonul central al complexului Romexpo, gandindu-se chiar si la toalete ecologice suplimentare, la o ambulanta, dar si la deschiderea unor spatii unde participantii sa poata sa-si cumpere apa si mancare.

Prin tragere la sorti a fost stabilita ordinea in care candidatii isi vor prezenta, in fata delegatilor, timp de 45 de minute fiecare, motiunile, alaturi de cate 5 sustinatori.

Prima va vorbi Monica Macovei, urmata de Elena Udrea, ultimul fiind Vasile Blaga. Aceasta este si ordinea pe buletinele de vot.

Nu vor fi materiale promotionale ale celor trei candidati, nu vor fi banere, stegulete sau fluturasi in sustinerea acestora, a mai decis Comisia.

Delegatii vor fi asezati in sala in ordinea alfabetica a judetelor, pentru a nu exista dispute, ca la Conventia din 2011, ca unele organizatii au fost desemnate sa stea in fata, iar altele in spate sau chiar la etaj.

Conventia va incepe la ora 10:00 si, conform programului, in jurul orei 13:30 va incepe procedura de vot, care va dura doua ore, iar in alte doua ore vor fi numarate voturile. Unii lideri ai partidului si-au exprimat insa ingrijorarea ca lucrarile ar putea dura pana tarziu in noapte sau pana a doua zi dimineata.

Castigatorul este cel care obtine jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate, iar daca niciunul dintre candidati nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati.

Organizatorii au pregatit 15 mii de buletine de vot in eventualitatea turului doi, luand in considerare toate variantele, acestea fiind stampilate si semnate de cate un reprezentant al fiecarui candidat.

Odata cu presedintele partidului, delegatii vor vota si presedintii comisiilor interne de integritate si statut si, respectiv, de revizie si control.

Delegatii vor vota in 4 sectoare din sala Romexpo, in ordine alfabetica, fiind instalate 80 de cabine de vot si 24 de urne.

Procesele verbale vor fi introduse si in calculator, dar voturile vor fi numarate si in scris, reprezentanti ai celor trei candidati vor observa intreg procesul de vot si de numarare a voturilor, membrii Comisiei de organizare dorind astfel sa elimine suspiciunile de fraudare a alegerilor.

Elena Udrea si Monica Macovei au afirmat de mai multe ori, in campania din filialele partidului, ca se tem de o fraudare a Conventiei Nationale, sustinand ca membrii Comisiei de pregatire a alegerilor sunt oameni fideli lui Vasile Blaga.

Ele au adresat si mai multe contestatii la aceasta comisie, unele dintre ele referitoare la delegati. Si seful statului a atentionat asupra corectitudinii Conventiei, insa, la intalnirile cu membrii filialelor judetene, Vasile Blaga a respins aceste acuzatii.

Actualul presedinte al PDL a sustinut ca la Conventia Nationala nu vor fi instalate camere de luat vederi in cabinele de vot si nimeni nu va obliga delegatii sa isi pozeze buletinele de vot, astfel incat are incredere ca rezultatul alegerilor va fi acceptat ca legitim.

„Pot sa spun, fiindca ii cunosc pe multi dintre membrii Comisiei de organizare, ca nu se va mai intampla sa fie televiziuni deasupra cabinelor de vot sau sa fie obligati membrii organizatiilor judetene sa-si fotografieze, cu telefoanele mobile, votul. Oamenii astia, 5.000 de oameni, nu pot fi influentati. De aceea cred ca va fi o Conventie legitima”, a afirmat Blaga.

El a amintit si ca, la Conventia Nationala a partidului din 2011, cand a fost ales presedinte Emil Boc si el a pierdut, au fost influentati oamenii la vot. Atunci presa a relatat ca au circulat printre delegati biletele cu numele celor care trebuiau votati.

Cei trei candidati au folosit in campania interna tot aresenalul pentru a obtine sustinere din partea delegatiilor la Conventie, inclusiv critici dure. Un lider de filiala, prim-vicepresedinte al partidului, Dorin Florea, a vorbit de existenta in partid a unor „tabere adverse”, de „trupe aliniate in transee, care trag cu furie unii impotriva altora”.

Udrea l-a atacat pe Vasile Blaga spunand ca a facut opozitie in propriul partid in 2011 atunci cand a pierdut alegerile in favoarea lui Emil Boc.

„Daca se va intampla ca in 2011, cand domnul Blaga a refuzat sa faca parte din echipa castigatoare a domnului Boc, a refuzat sa primeasca postul de secretar general in echipa lui Emil Boc, dar a facut opozitie in propriul partid ceea ce a dus la situatia ca sustinatorii dansului sa paraseasca la un moment PDL si Guvernul Ungureanu sa cada. Daca s-ar intampla ca atunci, nu avem sanse, noi trebuie sa ramanem uniti dupa 23 martie si toata lumea sa traga in aceeasi directie”, afirmat Udrea.

Ea a spus si ca, spre deosebire de Vasile Blaga, are o alta strategie, care inseamna un alt mod de a face politica, si anume sa obtina sustinerea membrilor de partid pe viziunea sa, si nu sa ceara semnaturi pe baza relatiilor personale.

Si Monica Macovei l-a criticat dur pe Vasile Blaga, aratand ca actualul lider al partidului doreste sa excluda capitolul de Etica si Integritate din statutul formatiunii, insa ea se opune.

Macovei a declarat si ca nici ea, nici cei care sustin motiunea „Reformistii” nu au spus ca vor exclude pe cineva din partid, dar sunt amenintati cu excluderea de catre ceilalti competitori.

Blaga a respins atacurile contracandidatelor, care spusesera ca el i-a sustinut pe Sorin Frunzaverde si pe Mihai Stanisoara, care pana la urma au plecat la PNL.

„Nu vor intelege niciodata acest partid cei care au venit cu pluta, direct ministri”, a afirmat Blaga la adresa celor doua.

El a spus despre Elena Udrea ca intelege cel mai bine ce se intampla in USL, pentru ca a fost si in PSD si in PNL.

Cei trei competitori la sefia PDL au declarat, fiecare, ca Traian este binevenit in partid dupa ce isi va incheia mandatul la Cotroceni.

Udrea a recunoscut ca a avut intalniri, pe parcursul acestei campanii, cu seful statului la Cotroceni, in timp ce Blaga a aratat ca Basescu nu are nevoie de o invitatie oficiala de a intra in PDL, dar ca „orice functie se castiga prin vot”.

Basescu a tinut sa pecizeze, la cea mai recenta aparitie publica, ca nu este o chestiune sigura ca se va intoarce in PDL, mentionand ca intentioneaza sa construiasca un pol al dreptei.

Atacuri au fost si intre Elena Udrea si Monica Macovei, pe de o parte si Cezar Preda si Theodor Stolojan, sustinatori ai lui Blaga, pe de alta parte.

Preda a spus ca Blaga este trandafirul, iar contracandidatele sunt ghiocei, ceea ce a facut-o pe Udrea sa-i replice ca Preda poate sa-i vorbeasca cand o castiga alegerile. Stolojan a spus ca la Conventie nu sunt alesi procurori si ministri, iar Macovei l-a acuzat ca utilizeaza limbajul USL.

Printre sustinatorii Elenei Udrea se numara Elena Basescu, Emil Boc si Roberta Anastase, Vasile Blaga este sustinut de Cezar Preda, Gheorghe Flutur, de actualii vicepresedinti Raluca Turcan, Radu F Alexandru, Andrea Paul, dar si de Theodor Stolojan, in timp ce Monica Macovei ii are ca sustinatori pe Cristian Preda, Teodor Baconschi sau Adrian Papahagi.

Adrian Videanu, cunoscut drept un apropiat al lui Blaga, a preferat sa-si mentina neutralitatea.

Cu toate aceste atacuri, toti competitorii au afirmat ca partidul va ramane unit, nu va fi scindat si ei vor ramane in continuare indiferent de rezultatul alegerilor, fiecare admitand ca vor exista unii care vor pleca.

„Indiferent de rezultat, partidul nu se va scinda, iar eu voi face politica doar in interiorul PDL”, a precizat Blaga, adaugand ca probabil vor exista unele plecari.

El a mai spus ca in viata sa nu si-a permis sa spuna ca exclude pe cineva din partid si ca, dupa ce va castiga presedintia partidului, Elena Udrea si Monica Macovei au sanse sa intre in noul BPN daca vor fi votate.

Udrea a spus, la randul sau, ca va ramane in partid, la fel ca Vasile Blaga, indiferent ce se va intampla si ca va putea colabora cu Blaga daca acesta va fi castigatorul alegerilor interne pentru sefia PDL, dar ca exista si riscul ca multi sa plece intr-o alta constructie de dreapta.

Toti trei au sustinut, la prezentarea motiunilor, ca vor reforma si reconstrui partidul astfel incat in formatiune promovarile sa se faca pe „meritocratie”.

Si Blaga si Udrea si-au aratat disponibilitatea de a indeplini functia de prim-ministru intr-o viitoare guvernare PDL, dar fiecare a respins ideea de a candida din partea partidului la presedintia Romaniei in 2014.

Rezultatul alegerilor este incert, un pronostic fiind greu de facut, cele mai mari sanse avandu-le Vasile Blaga si Elena Udrea. Monica Macovei nu a anuntat pe cine ar sustine in eventualitatea unui tur II.

Candidatii si reprezentantii lor si-au facut totusi unele calcule. Sustinatorii lui Vasile Blaga spun ca actualul presedinte are sprijinul a 29 dintre filiale, iar Elena Udrea ar avea doar 13 filiale, in timp ce Udrea a declarat ca are cu 300 de voturi mai mult decat Blaga.

Ea a spus si ca sunt semnale ca sefii de filiale sunt pro-Blaga, in timp ce restul membrilor o sustin pe ea.

Jocurile nu sunt inca facute, fiind important si impactul pe care il va avea asupra delegatilor discursul lui Traian Basescu la Conventie, in conditiile in care victoria lui Emil Boc in 2011 a fost atribuita si mesajului sefului statului.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos