Alina Gorghiu (PNL) propune VOTUL de la 16 ani!

664

1alinaDeputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, propune ca varsta minima pentru vot sa fie redusa de la 18 la 16 ani.

Alina Gorghiu a precizat ca este vorba de o pozitie personala pe care urmeaza sa o discute in interiorul PNL.

„Sunt multe elemente care vin in sprijinul necesitatii reducerii varstei de vot de la 18 la 16 ani. Vorbim in primul rand despre gradul de implicare a tinerilor sub 18 ani in mersul democratiei, cu idei bune, practice si mature, deoarece s-a dovedit statistic ca tinerii incep inca de la varsta de 16 ani sa se implice in activitati care, de obicei, constituie apanajul majorilor. Este o realitate pe care nu o putem ignora, tocmai de aceea trebuie sa adaptam si legislatia in consecinta.

Pe de alta parte, vorbim si despre un dezechilibru constatat la nivel de categorii de varste, in sensul ca numarul tinerilor este din ce in ce mai mic, comparativ cu cel al batranilor. Astfel, exista riscul ca, pe viitor, tinerii sa fie marginalizati in cadrul procesului politic, datorita dominatiei ideilor celor mai in varsta, care sunt mai numerosi.

Trebuie sa luam in considerare si faptul ca legiuitorul insusi considera, in materii precum cea a dreptului muncii si cea penala, ca persoanele care au implinit varsta de 16 ani dispun de discernamantul necesar pentru a ocupa un loc de munca sau a raspunde penal pentru faptele sale, ceea ce inseamna ca i-au fost conferite drepturi si indatoriri importante.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos