Ambasada Germaniei ii raspunde lui Florin Iordache, „alta intrebare”: Abuzul in serviciu, reglementat in Germania prin mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal!

332

Abuzul in serviciu este reglementat in Germania prin mai multe paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal, iar pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate, scrie Ambasada Germaniei, pe pagina de Facebook.

„In Germania, urmarirea penala a abuzului in serviciu este reglementata prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate”, precizeaza Ambasada Germaniei, vineri, pe Facebook.

Ambasada Germania s-a numarat printre cele douasprezece reprezentante diplomatice care in 28 iunie au transmis o declaratie comuna in care fac apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei.

Cele douasprezece state – Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii – isi exprima ingrijorarea ca mai multe modificari propuse Codurilor penale pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane. Acestea indeamna autoritatile sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor in 4 iulie, in calitate de for decizional.

Articolului 297 din Codul penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu a fost modificat, astfel ca infractiunea nu se pedepseste daca prejudiciul este pana in salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. in plus, se considera abuz in serviciu daca scopul este de a obtine foloase materiale necuvenite pentru sine, sot sau rude pana la gradul II.

In timpul dezbaterilor din Comisia Iordache, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infratiunii de abuz in serviciu. De altfel, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spunea ca in multe state europene infractiunea de abuz in serviciu nu este prevazuta de legislatia penala.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos