Ambasada Rusiei reactioneaza la „racheta” lui Fifor!

321

Ambasada Rusiei in Romania a reactionat fata de declaratiile „inadecvate” ale ministrului Apararii, Mihai Fifor, referitoare la existenta rachetelor balistice la Deveselu, spunand ca la Bucuresti se prefera in continuare „politica strutului”, Romania „inchizand ochii” la acest subiect.

„La Ambasada Rusiei cu oarecare surprindere este urmarita agitatia ce evolueaza in Romania in jurul anumitelor declaratii „inadecvate“ ale ministrului Apararii Mihai Fifor cu privire la asa-numitele sisteme defensive ale retelei globale de aparare antiracheta ale NATO-ului, care este de fapt retea americana, si este desfasurata in Deveselu. Pare a fi ca debatele acute care se desfasoara in jurul acestei teme au o aroma apreciabila de politica interna. in acest sens: no comment – aceasta este o chestiune interna a Romaniei. In esenta, pe problema caracterului lansatoarelor desfasurate pe pamantul romanesc si a rachetelor care sunt destinate pentru ele, nu am auzit nimic nou”, se arata, intr-o postare pe Facebook, a ambasadei Rusiei la Bucuresti.

Diplomatii rusi adauga ca o prezenta a sistemelor antiracheta americane in tara noastra incalca stabilitatea strategica la nivel global si reprezinta o potentiala amenintare la securitatea Federatiei Ruse.

„Spre regretul nostru profund, din pacate, la Bucuresti in continuare se prefera urmarirea unei „politici ale strutului”, inchizand ochii la principala, in aceasta privinta, circumstanta. si anume: prezenta sistemelor antiracheta americane in Romania, in contextul sistemului „global“ de aparare antiracheta de-a lungul perimetrului frontierelor Federatiei Ruse nu doar incalca stabilitatea strategica la nivel planetar, care, de mai mult de o jumatate de secol, se bazeaza pe paritatea aproximativa a potentialului de descurajare nucleara. Acest sistem reprezinta si o potentiala amenintare pentru securitatea nationala a Rusiei, atat din cauza pozitiei sale geografice, precum si in legatura cu retragerea unilaterala in 2001, a SUA din Tratatul ABM, impotriva rachetelor balistice, incheiat cu URSS inca in 1972″, completeaza sursa citata.

Ambasada Rusiei in Romania aminteste de o declaratie a presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, din mai 2016, in legatura cu utilizarea scutului anti-racheta de la Deveselu.

„in ceea ce priveste posibilitatile tehnice de utilizare a bazei de aparare anti-racheta din Deveselu pentru a amplasa complexe de rachete de croaziera, Presedintele Rusiei Vladimir Putin s-a pronuntat extrem de argumentat in luna mai 2016: „Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o racheta sa fie inlocuita cu alta. Este suficient doar sa schimbati software-ul. Chiar si romanii nu vor observa acest lucru. Daca, ieri, unele parti din teritoriul Romaniei nu stiau ce inseamna sa fii sub bataia focului, astazi va trebui ca noi sa intreprindem anumite actiuni care sa ne asigure securitatea. Ca un raspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas”, conchide ambasada Rusiei la Bucuresti.

Secretarul ambasadei Rusiei la Bucuresti, Pavel Alekseenko, a declarat, miercuri, referitor la declaratiile ministrului Apararii Mihai Fifor, care a spus ca la baza de la Deveselu ar fi „rachete balistice”, ca sunt inca o dovada ca scutul este „o amenintare directa la adresa securitatii Federatiei Ruse”.

Ministrul Apararii a declarat marti seara la Antena 3 ca la baza de la Deveselu sunt ”rachete balistice”.

„Cum ar putea fi vreodata presedintele Putin incantat de faptul ca in Romania avem baza militara de la Deveselu, cu rachetele balistice? Cum ar putea vreodata presedintele Putin sa fie incantat ca avem baza de la Mihail Kogalniceanu, populata cu militari americani si noi insistam in continuare fata de SUA in parteneriatul strategic sa asiguram permanenta militarilor americani pe teritorul romanesc? Cum ar putea Federatia Rusa sa fie incantata ca Romania isi dezvolta capabilitatile navale?” a declarat marti seara Mihai Fifor, la Antena 3.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos