Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite in Romania anunta investitii de jumatate de miliard de dolari in Romania!

367

Excelenta Sa, dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite in Romania a acordat un interviu in care anunta investitii masive in tara noastra.

Reporter: Excelenta, cum apreciati relatiile economice dintre Romania si EAU in prezent, comparativ cu anii trecuti? Ce masuri concrete aveti in vedere pentru dezvoltarea acestor relatii?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: Relatiile economice si diplomatice dintre Romania si Emiratele Arabe Unite s-au imbunatatit considerabil in ultimul an si dorim sa le dezvoltam cat mai mult.

Suntem fericiti ca am ajuns la acest punct al dezvoltarii relatiilor noastre si dorim ca Romania sa fie partenerul nostru principal in Europa de Est.

in cadrul vizitei de lucru pe care premierul Viorica Dancila a efectuat-o in Emiratele Arabe Unite, in octombrie 2018, autoritatile romane si cele emirateze au agreat de comun acord instituirea unui cadru mai strans si mai activ de colaborare si coordonare la nivel guvernamental si astfel s-a convenit ridicarea relatiei bilaterale la nivel de parteneriat economic strategic. in acest sens, a fost adoptata ”Declaratia comuna privind stabilirea unui parteneriat strategic economic intre Guvernul Romaniei si Guvernul EAU”, care reprezinta baza consolidarii viitoare a cooperarii in toate domeniile de interes comun – economic, politic, cultural, academic.

Avem in vedere cresterea schimburilor comerciale dintre Romania si Emirate Arabe Unite. Anul trecut, acestea s-au ridicat la 330 milioane de dolari.

Romania exporta in EAU: imbracaminte, lemn, legume, carne procesata si in viu. EAU exporta in Romania electronice, imbracaminte, parfumuri.

Volumul schimburilor comerciale bilaterale de bunuri, la nivelul lunii octombrie 2017, a atins un total de 292,50 milioane euro, in timp ce volumul schimburilor de servicii pe anul 2016 fost de 72,20 milioane de euro. Multe companii emirateze vor sa investeasca in Romania.

Reporter: Anul trecut, pachetul majoritar de actiuni al companiei Agricost, care administreaza Insula Mare a Brailei, a fost vandut de Constatin Dulute companiei Al Dahra din Emiratele Arabe Unite.

Agricost este cea mai mare ferma de cereale din Romania si opereaza in sistem de arenda aproape 56.000 de hectare de teren in Insula Mare a Brailei. Valoarea tranzactiei este de circa 200 milioane de euro. Agricost SA a primit prin atribuire directa, in 2012, un contract de concesiune pe o perioada de 20 de ani, pentru o suprafata de 57.720 ha. Firma plateste la schimb o arenda de 606 kg grau/ha/an si 720 euro/ha/an pentru terenul neagricol.

Terenul nu este parte a tranzactiei (fiind proprietatea a statului), dar va fi folosit in continuare, in arenda, de firma cumparata de seic. Ce ne puteti spune despre aceasta tranzactie?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: Proiectul din Insula Mare a Brailei este imens. Vorbim de o investitie de circa 500 de milioane de dolari. Vor lucra acolo muncitori si companii romanesti, inclusiv pentru irigatii. EAU va exporta cereale din Romania spre tarile Europei si spre alte tari.

Vrem sa facem acolo cea mai mare zona agricola din Europa.

Reporter: Ce alte companii si-au mai exprimat interesul sa investeasca in Romania?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: Avem in Romania compania DP World, la Constanta, cu activitate intensa.

La inceputul lunii februarie 2019, a avut loc semnarea prelungirii cu 30 de ani a acordului de concesiune pentru operarea de catre DP World a Terminalului de containere din Portul Constanta. in urma investitiei realizate pana acum de compania DP World, au intrat in economia romaneasca aproape 200 de milioane de USD. Prelungirea acordului pe termen lung inseamna dezvoltarea unor noi investitii de aproximativ 100 de milioane de USD si intrarea in economia romaneasca a peste 230 de milioane de USD.

La mijlocul lunii martie, a fost semnat Memorandumul de intelegere intre DP WORLD si Ministerul Transporturilor din Romania, in contextul vizitei la Bucuresti a E.S. Sultan Ahmed Bin Sulayem, presedintele Dubai Ports, Vami si Zona Libera si presedinte al Autoritatii Maritime a orasului Dubai.

Un alt domeniu de interes pentru companiile emirateze este cel de real-estate. Acum cateva saptamani, compania EMAAR, dezvoltatorul cele mai inalte cladiri din lume Burj Khalifa, a vizitat Romania, ocazie cu care oficialii companiei si-au exprimat interesul sa investeasca in proiecte imobiliare, sa construiasca hoteluri, cladiri in Romania.

Un alt domeniu interesant pentru investitiile emirateze in Romania este sanatatea. Oficiali ai ministerului sanatatii din EAU au vizitat Romania pentru a identifica oportunitatile de investitii de aici. Vrem sa intram in sectorul de sanatate din Romania, prin constructia de spitale private in toata tara.

Vrem sa gasim cele mai bune modalitati de a lucra in acest sector in beneficiul ambelor parti.

O alta companie interesata de investitii in Romania este Mubadala care detine deja circa 40% din OMV Austria, fiind al doilea mare actionar al OMV, dupa statul austriac. Oficialii Mubadala vor veni in Romania pentru a explora noi oportunitati de investitii.

O alta companie care vrea sa investeasca in Romania este Masdar – este vorba de investitii in energie verde.

Alte companii interesate de investitii in Romania sunt Abu Dhabi Port, Abu Dhabi Airport. Acestea vor sa lucreze cu autoritatile din Romania pentru imbunatatirea calitatii serviciilor. De exemplu, aeroportul din Bucuresti nu are piste suficient de lungi.

Exista, de asemenea, discutii cu Etihad pentru cooperarea cu Tarom.

Reporter: Care sunt problemele pe care le intampina investitorii din EAU in Romania?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: in trecut, au fost probleme pentru investitorii emiratezi in Romania. Recent, guvernul condus de Viorica Dancila a reusit sa rezolve multe din acestea si sa gaseasca cele mai bune modalitati pentru a inlesni investitiile in Romania.

Opinia mea este ca autoritatile actuale sprijina din plin investitiile emirateze in Romania. Avem un dialog continuu cu autoritatile din Romania care sunt foarte cooperante.

Reporter: Care sunt cele mai importante investitii romanesti in Emiratele Arabe Unite? Folosesc firmele romanesti facilitatile oferite de zonele libere din EAU?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: Sunt multe companii romanesti care lucreaza in Emiratele Arabe Unite, in diferite domenii – constructii, decoratiuni etc.

Unele din acestea beneficiaza deja de facilitatile fiscale din zonele libere din EAU.

Reporter: Ce ne puteti spune despre dezvoltarea turismului dintre cele doua tari?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: Turismul este foarte dezvoltat intre cele doua tari. Sunt multi romani care viziteaza EAU si multi cetateni emiratezi care vin in Romania, mai ales ca acum nu mai e nevoie de vize.

Emiratele Arabe Unite are multe locuri frumoase de vizitat, atat traditionale, cat si moderne. Romania are o natura extraordinara care ii atrage pe emiratezi foarte mult.

Reporter: Cati romani lucreaza in EAU in prezent? Ce ne puteti spune de comunitatea romaneasca din EAU?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: Oficial, in EAU lucreaza circa 20.000 de romani in diverse domenii de activitate – constructii, hotelarie, sanatate. Sunt considerati oameni foarte muncitori, respectati in EAU, care nu fac probleme.

Reporter: Ce ne puteti spune despre situatia actuala economica a Emiratelor Arabe Unite?

Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi: Economia Emiratelor Arabe Unite se afla intr-o situatie foarte buna, cu cresteri in multe sectoare – turism, petrol, industrie, activitati de import-export. Fiecare din acestea contribuie semnificativ la PIB-ul EAU.

Sursa: financialintelligence.ro