Ambasadorul SUA, atac la Liviu Dragnea! „A adoptat Legea offshore incalcand toate principiile transparentei si negocierii! Cand am fost ingrijorati, am incercat, in privat, dar si public, sa ne facem cunoscute grijile”

195

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat, sambata, ca a indemnat in mai multe randuri Guvernul roman sa fie predictibil in ceea ce priveste economia si sa fie transparent privind modificarile care pot afecta investitorii si a criticat modul in care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra, el spunand ca au fost incalcate toate principiile transparentei si negocierii si ca „este indoielnic”. „Aceasta lege a fost prezentata prima data spre vot luni la ora 15.00 si adoptata la 22.00”, a afirmat diplomatul american.

Intrebat daca fortele democratice ar trebui sa intervina in privinta legilor justitiei din tarile membre NATO sau UE, ambasadorul american a declarat: „Romania incearca sa isi consolideze institutiile democratice, inclusiv un sistem judiciar independent. In anumite momente, cand am fost ingrijorati, am incercat, in privat, dar si public, sa ne facem cunoscute grijile. Recent, legat de securitatea cibernetica, terorism si crima organizata”.

El a facut referire si la investitorii americani, prezenti in fiecare sector economic din Romania si a spus ca a indemnat mereu Guvernul sa fie mult mai predictibil: „Oricand pot fi facute imbunatatiri. Am indemnat mereu Guvernul sa fie mult mai predictibil in ceea ce priveste economia, taxele, sa fie mai stabil si transparent privind modificarile si sa se consulte cu comunitatea de afaceri”.

De asemenea, ambasadorul SUA a criticat modul in care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra, el spunand ca au fost incalcate toate principiile transparentei si negocierii.

„Din pacate, nu toate aceste reglementari au fost facute uniform de recentele guverne. Saptamana trecuta, spre exemplu, Parlamentul a adoptat o noua lege privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra. Presedintele nu a promulgat-o inca, asa ca trebuie sa am grija. Dar aceasta lege a fost prezentata prima data spre vot, luni, la ora 15.00, si adoptata la 22.00. A fost foarte rapid, dar a incalcat toate principiile transparentei si negocierii. Este indoielnic”, a declarat Klemm.

Hans Klemm a fost prezent sambata la Festivalul de Film si Istorii Rasnov, unde a participat la o dezbatere alaturi de Michele Ramis, ambasadoarea Frantei, si Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei.

Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra, a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, in sesiunea extraordinara care s-a incheiat vineri.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca legea, adoptata de Camera Deputatilor intr-o forma mult diferita de cea adoptata de Senat, va ajuta Romania sa nu mai fie dependenta energetic de rusi.

Legea va impune operatorilor sa plateasca impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toata productia va trebui tranzactionata pe piata romaneasca, iar sumele obtinute vor fi directionate spre parteneriatele public-private.

”Nu puteam accepta ca Romania sa-si pastreze in continuare dependenta energetica de rusi. Faptul ca am pus 50% din toata productia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzactionare pe piata romaneasca, inseamna ca Romania devine una dintre putinele tari din lume care devine independenta energetic”, a spus Dragnea.

Dragnea a prezentat o varianta mult modificata a legii fata de cea adoptata de Senat chiar in timp ce aceasta era discutata in comisiile de specialitate. El considera ca suma totala incasata de statul roman va depasi 20 de miliarde de dolari dupa adoptarea noilor masuri.

Aceasta lege a generat controverse in Coalitia PSD-ALDE, purtatorul de cuvant al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, afirmand ca ceea ce si-a dorit ALDE sa apara in Legea offshore nu se regaseste si se impune “o interventie de urgenta pe actul normativ”. El a spus ca in Coalitie nu a existat dialog pe acest act normativ, ca propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost pusi intr-o “situatie delicata”.

Sursa: News.ro.