Ambasadorul SUA îşi ia ADIO DE LA ROMÂNIA, duminică, la DUPĂ 20 DE ANI. Cum îşi motivează Mark Gitenstein INTERVENŢIILE din perioada suspendării lui Traian Băsescu

206


de Alina Matis
Publicat la: 03.11.2012 18:09
Ultima actualizare: 03.11.2012 19:02


Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, avertizează, în cadrul ultimului interviu dinainte de încheierea mandatului său, acordat emisiunii DUPĂ 20 DE ANI, de la PRO TV, care va fi difuzată duminică dimineaţa, începând cu ora 10.00, că România nu îşi mai permite un blocaj constituţional şi instituţional precum cel din vara acestui an, din timpul suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

„N-am idee ce se va întâmpla după alegerile parlamentare. Spun numai că o nouă perioadă de criză constituţională şi de nesiguranţă privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau poziţie în privinţa suspendării, nici în privinţa alegerii lui Ponta de către preşedinte”, a declarat Gitenstein la DUPĂ 20 DE ANI, cu referire la diverse scenarii post-alegerile legislative din 9 decembrie.

Invitatul lui Cristian Leonte si al lui Claudiu Pândaru şi Cristian Hostiuc a subliniat în repetate rânduri nevoia de stabilitate în România. Nu este doar o chestiune de politică, este, mai ales, o chestiune economică, a încercat să demonstreze trimisul Administraţiei Obama la Bucureşti, în cadrul emisiunii difuzate de PRO TV şi de VOYO.RO.

Criticat în mediile româneşti pentru gradul în care s-a implicat în politica ţării noastre, mai ales în timpul încercării de demitere a preşedintelui, Gitenstein a arătat că nu a făcut decât să apere interesele Statelor Unite în România, interese care sunt, în definitiv, şi ale noastre. „Ne interesează credibilitatea şi stabilitatea instituţiilor voastre. Stabilitatea României în calitate de republică şi stat de drept este importantă pentru SUA din două motive principale: întâi, pentru că sunteţi un aliat de-al nostru şi vrem un aliat stabil şi, în al doilea rând, pentru că pe piaţa românească sunt şi companii americane”, a declarat Mark Gitenstein.

De ce va fi 2013 va fi „un an greu pentru România”

Întrebat dacă au existat semnale din partea companiilor americane că sunt presate să dea mită pentru a face afaceri în România, ambasadorul a evitat să dea un răspuns clar, însă a explicat: „Ştiu companii care au vrut să vină în România, dar au fost îngrijorate de calitatea mediului de afaceri – aici intră şi corupţia şi transparenţa guvernelor. Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului decizional şi mă refer aici mai ales la restituirea de TVA. Ştiu companii care se află deja în România, ale căror board-uri au avut de ales să facă investiţii aici sau în Turcia ori Slovenia. Şi au ales să nu investească aici”.

Cu toate că este foarte direct când vine vorba despre deficienţele instituţiilor româneşti, diplomatul american are numai cuvinte de laudă despre ţară şi despre poporul român. „Nu există în Europa loc mai frumos ca România, iar românii sunt talentaţi şi foarte plăcuţi”, a afirmat Gitenstein, el însuşi cu rădăcini româneşti, din Botoşani.

Mark Gitenstein, al cărui mandat de ambasador se încheie odată cu începerea unui nou mandat prezidenţial în SUA, a emis şi un avertisment: „Cred că 2013 va fi un an greu pentru România”.

Care este motivul pentru care diplomatul din Statele Unite a făcut această declaraţie, aflaţi duminică dimineaţa, începând cu ora 10.00, în emisiunea DUPĂ 20 DE ANI, difuzată de PRO TV şi de VOYO.RO.

Tot duminică dimineaţa, în interviul de adio al ambasadorului american la Bucureşti, aflaţi cum comentează Mark Gitenstein propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef la DNA, eticheta de „apărător al lui Traian Băsescu” pe care a primit-o în această vară, atacurile lui Crin Antonescu la adresa lui, viitorul economic al României, interesul energetic al Statelor Unite în ţara noastră, precum şi şansele ca SUA să aibă, în curând, o preşedintă şi planurile de viitor ale americanului.

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos