Ana Blandiana: ”Principala realizare a miscarii #rezist este MIRACOLUL schimbarii imaginii romanilor in lume”!

726

Ana Blandiana, una dintre emblemele culturii românești și rezistenței anti-comuniste din România, a participat, în mai multe zile, la protestele din Piața Victoriei după adoptarea OUG 13.

Scriitoarea spune că principala realizarea a celor care au ieșit zile la rând la proteste nu e abrogarea controversatei ordonanțe sau ”umilirea unei puteri corupte”. Blandiana și-ar dori ”să se structureze un centru de gândire # rezist care, în loc de sutele de mii de membri AC din 1990, ar avea azi sutele de mii de prieteni din rețelele de socializare, și ar putea fi în stare să coaguleze și să sprijine din afara politicii, opoziția politică.

”Principala realizare a mișcării # rezist nu constă în abrogarea ordonanței 13, deși umilirea unei puteri corupte, obligate să dea înapoi scrâșnind din dinți, este întotdeauna o realizare. Mult mai importante însă decât această victorie de etapă, poate chiar provizorie (să nu uităm că PSD-ul este la a treia încercare din 2012 încoace de a dezincrimina abuzul în serviciu), sunt cele două miracole: miracolul trezirii la conștiința civică a tinerei generații și miracolul schimbării imaginii românilor în lume, a reîndrăgostirii de noi, de farmecul, dezinteresarea, umorul și creativitatea noastră a presei internaționale.

 

După primele proteste cu mii de participanți de la sfârșitul lui ianuarie, uimirea ieșirii din letargia ultimului deceniu a fost atât de mare încât nu s-a vorbit decât despre faptul că de la revoluție nu se mai văzuse o atât de masivă implicare publică, ca și cum nici cele 50 de zile nonstop ale Pieței Universității, nici mitingurile și marșurile de sute de mii de persoane ale Alianței Civice din anii ’90 nu ar fi existat. Apoi încet-încet în Piața Victoriei au început să apară pancarte cu „Părinții noștri au fost în Piața Universității, noi suntem aici”, „Suntem fiii golanilor din Piața Universității.”. A fost scrisă chiar o a doua „Proclamație de la Timișoara”, cu revendicările aduse la zi, dar pledoaria pentru statul de drept intactă. Între timp, tinerii nenăscuți încă în 1990 au descoperit că este mai important să vii dintr-o cultură, decât din neant, și că, iată, românii au o istorie și o cultură a protestului. Mitingurile Alianței care reușeau cu un singur anunț în ziarul „România liberă” să scoată în stradă incredibile mulțimi pentru Reformă și Adevăr au dus în cele din urmă nu numai la rotația la putere care a făcut posibilă integrarea euroatlantică, ci și la continuarea în Ro-mânia cu revendicările de ordin moral „Justiție nu corupție”, „Guvern penal ,Pericol social” , „DNA, DNA să vină să vă ia”.

 

În mod ideal, așa cum din Piața Universității a luat ființă Alianța Civică, din Piața Victoriei ar trebui să se structureze un centru de gândire # rezist care, în loc de sutele de mii de membri AC din 1990, ar avea azi sutele de mii de prieteni din rețelele de socializare, și ar putea fi în stare să coaguleze și să sprijine din afara politicii, opoziția politică.”, e mesajul scriitoarei, anunta stiripesurse.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos