ANAF, RAR și Direcția Generală a Pașapoartelor lucrează pe sistem de avarie! Din toamnă se sparge BUBA, se anunță GREVE în administrația publică!

214

Angajările în administrația centrală au fost blocate, dar lipsa personalului care să deservească efectiv contribuabilii se revede în mai multe sectoare. La pașapoarte, cozile care trenează de câteva luni dezvăluie clar o proastă organizare, poate chiar și o lipsă acută de personal.

De la mijlocul lunii august a venit și rândul celor de la Registrul Auto Român să presteze în weekend-uri, iar alți funcționari publici, cei din cadul ANAF, care au dobândit deja experiență în a petrece zilele de sâmbătă și duminică pe la ghișeu sau la birou, amenință cu măsuri de protest începând din luna septembrie.

În principiu, percepția publicului despre funcționărimea din instituții este una de plimbători de hârtii de la un birou la altul, aprigi jucători de Solitaire în timpul programului și beneficiari ai unor minivacanțe aruncate pe post de cadou de către orice guvern din ultimii ani.

A, să nu uităm și eticheta de posesori ai unor misterioase sporuri salariale, chestiune care poate să fie o adevărată bubă în contextul noii Legi a salarizării unitare promovată de PSD prin intermediul Liei Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

Dar, spre deosebire de guvernanți, sindicaliștii din sistemul funcționarilor publici susțin că numărul lor nu este îndeajuns de mare pentru a face față fluxului de cetățeni care ajung în fața ghișeelor.

Aparatul de lucru al administrației nu este dimensionat pentru a răspunde nevoilor populației”, spune pe șleau, într-o declarație exclusivă pentru PSNews.ro, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu.

La ANAF se sparge buba

Sindicaliștii din ANAF sunt primii care vor deschide sesiunea protestelor de toamnă, invocând mai multe motive de nemulțumire legate de noua lege a salarizării unitare.

Un blocaj al activității ANAF ar fi un adevărat dezastru în acest moment, cu pierderi rezultate atât din necolectarea taxelor și impozitelor, dar și cu eventuale daune și penalități de întârziere cerute de contribuabilii care așteaptă în perioada următoare rambursarea TVA.

Legat de nemulțumirile colegilor mei din ANAF legate de legea salarizării trebuie să vă aduc aminte că înainte de punerea în discuție a acestei legi au fost acțiuni de protest generate de neechivalarea salariilor pe funcții publice similare, cu aceeași vechime, aceeași funcție publică și aceeași activitate. Diferențele între salarii erau de 700-800 de ei.

Guvernul, prin vocea ministrului Muncii, a ministrului Finanțelor de la cea vreme, a președintelui ANAF de la acea vreme, s-a angajat să rezolve această problemă. Odată ce ne-am așezat la masa negocierilor a existat un fel de repulsie, de respingere din partea ministrului Muncii de a rezolva pe loc problema. A mințit și chestiunea a rămas nerezolvată până în ziua de astăzi, pe motiv că această egalizare a salariilor se va face etapizat.

Ne vom exprima nemulțumirea de la începutul lunii septembrie.  Un blocaj în activitatea ANAF înseamnă pierderi la bugetul de stat atât în colectare, cât și în plata dobânzilor penalizatoare la returnarea unor sume către contribuabili”, avertizează liderul SNFP.

Chestiunea weekendurilor lucrate în mod suplimentare este un adevărat cerc vicios în care statul apre să își exploateze proprii angajați printr-o legislație aproape lipsită de noimă. „Colegii de la Fisc au făcut eforturi să îmbunătățească imaginea instituției și au muncit și sâmbăta și duminica. Aceste eforturi trec ignorate de guvernanți, ba chiar sfidează cererile funcționarilor din administrație.

Oamenii sunt nemulțumiți că nu li se plătesc orele suplimentare sub pretextul că există legea bugetului care prevede că acestea nu se plătesc cât timp pot fi compensate prin libere. Numai că nici de libere nu beneficiază, pentru că există un deficit de personal. Altfel nu s-ar ajunge să se lucreze în weekenduri”, arată Sorin Oprescu.

A treia problemă majoră este dispariția sporului de complexitate de 20% pentru unii angajați ai ANAF, așa cum sunt cei de la Antifraudă, care, în timpul acțiunilor de control, pot ajunge să lucreze și până la 12, 13 sau chiar 14 ore pe zi.

Un butoi cu pulbere

Toată administrația publică centrală și instituțiile deconcentrate par să lucreze pe sistem de avarie în ceea ce privește personalul care să deservească publicul specific. Lipsa de personal este o chestiune de care se plâng reprezentanții Inspecției Muncii, cei ai administrației penitenciarelor, ANAF, RAR, Direcția Generală a Pasapoartelor și cine mai știe câte alte instituții.

Este și punctul nevralgic care poate genera o altă criză în activitatea administrației centrale, după cea izbucnită la sfârșitul lunii mai în timpul războiului pentru putere dus între Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea.

Chestiuni de discrepanțe salariale foarte mari sunt iarăși reclamate și de angajații din Ministerul Mediului, unde diferențele salariale între doi deținători ai aceleiași funcții sunt dictate de numele agenției în care au avut norocul să fie încadrați.

Se folosește mereu această marotă că statul are foarte mulți angajați și nu are rost să mai facă alte angajări. Păi, toate aceste ore suplimentare se fac în  primul rând pentru că nu există suficient personal să îndeplinească sarcinile în opt ore de serviciu. Oamenii, ca să fie eficienți, au nevoie și de odihnă, nu doar de exploatare.

Noi am vrut și vrem în continuare să se facă un audit instituțional care să arate realitatea din România. Noi nu ne putem compara cu alte țări UE, unde contribuabilii sunt 100% sau 90% educați să exploateze un sistem unic informațional al contribubililor. Noi avem foarte mulți contribuabili în mediul rural, ceea ce nu permite exploatarea unui sistem unic informațional.

În plus, nici măcar sistemul unic informațional al contribuabililor nu îl avem. Un audit instituțional poate arăta opiniei publice, dar și palierului plitic, că tot ceea ce vehiculează în spațiul public, că suntem mulți în administrația publică, este departe de adevăr.”, spune Sebastian Oprescu.

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a descris situația unei blocări în activitatea ANAF în cursul lunilor viitoare drept „un adevărat dezastru”. Gradul scăzut de colectare și întârzierile survenite în reformarea activității instituției sunt ele deja un motiv de îngrijorare pentru analiști, o grevă generală a funcționarilor punând cu totul capac acestei situații instabile din sectorul fiscal.