Analist american avertizeaza: Romania, tinta actiunilor rusesti! Dezinformarea si coruptia cele mai mari amenintari!

477

Intr-un eveniment organizat de ambasada SUA la Bucuresti, Brian Whitmore, senior fellow al Center for European Policy Analysis, a precizat ca, dincolo de dezinformarea dinspre Rusia, actele de coruptie reprezinta cea mai mare amenintare la adresa Occidentului.

Brian Whitmore, fost analist al Europei Libere, il descrie pe Vladimir Putin drept o combinatie intre un spion si Nasul, capul Mafiei din filmele cu acelasi nume.

„Trebuie sa intelegem ceea ce se numeste „sistema”, aceasta retea de conexiuni si relatii informale, care defineste esenta puterii in federatia Rusa si, mai extins, in intregul spatiu post-sovietic. Liderii rusi puternici au fost cei care au folosit sistemul in favoarea lor, cei slabi au fost ei insisi folositi de sistem. Iar ceea ce vedem acum este versiunea putinista a „sistema”. Mai devreme sau mai tarziu, Putin va iesi din joc, dar „sistema” va ramane acolo unde e”, a explicat analistul intr-un seminar web.

Brian Whitmore afirma ca, dincolo de lideri vremelnici, conflictul care exista, in prezent, intre Rusia si Occident este unul intre sisteme: cel vestic, bazat pe statul de drept si pe libertati individuale, si cel rusesc, care se inspira, mai ales sub conducerea lui Putin, din capitalismul salbatic de tip mafiot al anilor ’90.

„Am ajuns la concluzia ca sistemul rusesc nu este amenintat de ceea ce face Occidentul, ci de ceea ce reprezinta Vestul. Ca sa supravietuiasca, „sistema” a ajuns la concluzia ca trebuie sa distruga valorile occidentale”, explica analistul american.

Si pentru ca nu mai exista doua sisteme izolate, asa cum era pe vremea Razboiului Rece, Rusia, spune Brian Whitmore, a reusit sa exporte principiile sale catre Occident prin diverse actiuni pe care le considera arme in razboiul asimetric pe care il duce. Printre acestea, cea mai periculoasa, coruptia.

„Daca poti corupe, atunci poti controla. Asa este utilizata coruptia in Rusia. Ideea este, daca se poate exporta coruptia, atunci Moscova ar putea atrage in „sistema” o intreaga retea de lideri nationali corupti”, spune Brian Whitmore.

El atrage atentia ca lumea trebuie sa priveasca dincolo de aparente, dincolo de mastile ideologice sau de sustinerea Rusiei pentru extrema dreapta si stanga in Europa si lumea intreaga. „E vorba despre ceva extrem de simplu: exportul unui sistem cleptocratic corupt”.

Brian Whitmore subliniaza ca arsenalul Rusiei in ceea ce se numeste „influenta maligna” nu cuprinde doar informatia transformata in arma, ci mai ales coruptia si criminalitatea organizata transformate, de asemenea, in arme.

Analistul a cercetat state baltice si est-europene incercand sa coreleze gradul de penetrare al propagandei rusesti cu nivelul mai scazut sau ridicat al coruptiei si crimei organizate. Brian Whitmore a descoperit ca exista o legatura directa si ca in statele unde coruptia este mai mare, terenul este mult mai fertil pentru propaganda si dezinformare.

Analistul american mai avertizeaza ca relatia oricarui stat membru al UE si NATO cu aceste structuri suprastatale este tinta actiunilor rusesti, pentru ca Moscova doreste sa promoveze o „Europa a natiunilor”, una in care sa nu mai existe parteneriate dincolo de tari sau continente.

Sursa: europalibera

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos