Analiza. Fost ambasador, despre guvernarea coalitiei penalilor: „O retea de interese private, ajunsa la putere prin frauda si coruptie, si-a securizat de doi ani incoace dominatia asupra societatii! Suntem o societate captiva, aflata in deriva”

348

Ciprian Mihali, profesor de filosofie si fost ambasador al Romaniei in Senegal, arata un tablou sumbru dupa mai bine de doi ani de guvernare PSD-ALDE. „Putem spune fara ezitare ca in acest moment societatea intreaga este luata ostateca de catre o putere care are acces la totalitatea resurselor financiare, naturale si informationale ale tarii”, scrie Mihali pe Facebook.

Postarea integrala:

Cum arata peisajul societatii romanesti in acest moment?

O retea de interese private, ajunsa la putere prin frauda si coruptie, si-a securizat de doi ani incoace dominatia asupra societatii: a mituit masiv Jandarmeria, Politia, Fiscul, o parte dintre magistrati, intreaga administratie centrala si locala.

Luati fiecare domeniu al vietii sociale si veti vedea ca e blindat politic si financiar: cele mai importante institutii judiciare ale tarii, CSM, Inspectia judiciara, dar si Avocatul poporului, ANI, CNCD, CNA, ANAF, CAS, agentiile nationale, autostrazile, energia, medicamentele, telecomunicatiile, inspectoratele scolare, reteaua de universitati, spitalele, ICR, cultura, adaugati orice va vine in minte, toate au in fruntea lor oameni ai puterii actuale, platiti obscen in raport cu competenta si cu raspunderea lor sociala. Doua exemple: sefului de la Autostrazi i-a crescut enorm salariul; profesorilor din licee si universitati le-au crescut major veniturile, exact in momentul in care toate universitatile romanesti s-au prabusit in topurile internationale.

Puterea a acordat salarii, pensii si indemnizatii atat de mari acestei minoritati birocratice, politice si mediatice care s-a instapanit asupra Romaniei, incat ea va face tot ce-i sta in putinta pentru a impiedica orice schimbare si pentru a sabota orice reforma si democratizare a statului roman.

A propus o lege a pensiilor care seamana cu plantarea unor mine in viitor pentru cei care ar indrazni sa vina dupa ei. Punerea in aplicare a acestei legi in 2022 este un act de sinucidere colectiva.

Putem spune fara ezitare ca in acest moment societatea intreaga este luata ostateca de catre o putere care are acces la totalitatea resurselor financiare, naturale si informationale ale tarii. Aproape toata societatea e antrenata in vartejul unui compromis banesc si moral care ii da o stare de falsa euforie, cand de fapt nu e decat ameteala provocata de pierderea tuturor reperelor.

Suntem o societate captiva, aflata in deriva.

Spun „aproape” toata societatea, pentru ca doua grupuri ar mai putea sa faca ceva pentru tara asta. Nu stiu exact cum, dar am convingerea ca doar in ele ne mai sta speranta: tinerii si diaspora. Primii pentru ca nu au apucat inca sa se lase prinsi in hora imoralitatii, sa fie cumparati, cei din urma pentru ca au avut puterea sa se extraga la timp din ea, pentru ca s-au rascumparat. Alaturi de ei, in tara, se mai afla o minoritate curajoasa, dar neputincioasa si dezorganizata.

Daca tinerii si diaspora vor intelege ca de ei depinde acum viitorul Romaniei, atunci mai avem o sansa. Daca nu, nu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos