Ancheta care il poate scoate din carti pe candidatul USR! Adevarul despre Dan Barna: „Banii s-au evaporat intre amici cu facturi la comanda, in nepotisme, deturnari, plati fictive, furturi”

1221

„Antreprenorul de succes Dan Barna duce in spate o serie lunga de esecuri care au costat aproape sase milioane de euro”. Site-ul de investigatii RiseProject a publicat o ancheta privind averea lui Dan Barna. „Trei proiecte europene generoase arata ca dupa razboi. seful USR, partidul care a initiat campania #FaraPenali, este supervizorul senin al unor fraude si conflicte de interese cu fonduri UE”, scrie RiseProject.

„Adevarul despre Dan Barna”. Sub acest titlu a publicat RiseProject o ampla investigatie privind trecutul si averea lui Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la Presedintia Romaniei.

Dan Barna, seful USR, partidul care a initiat campania #FaraPenali, este supervizorul senin al unor fraude si conflicte de interese cu fonduri UE, Antreprenorul de succes Dan Barna duce in spate o serie lunga de esecuri care au costat aproape sase milioane de euro, afirma jurnalistii de la Rise Projectm, care prezita o investigatie privind cateva dintre proiectele cu fonduri UE supervizate de prezidentiabilul USR – Plus.

Cateva contraste:

Antreprenorul de succes Dan Barna duce in spate o serie lunga de esecuri care au costat aproape sase milioane de euro

Prezidentiabilul vrea sa-i intoarca pe romani in tara, dar si-a consolidat cariera pe seama unora nevoiti sa plece

Opozantul si-a dirijat afacerile in algoritmul de incredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de scoala

seful USR, partidul care a initiat campania #FaraPenali, este supervizorul senin al unor fraude si conflicte de interese cu fonduri UE

La bilant, managementul care l-a consacrat pe Barna ii este este profitabil siesi, in timp ce oameni aflati in cumpana au beneficiat doar pe hartie

Vorbim despre persoane cu dizabilitati sau proveniti din medii defavorizate, greu de integrat pe piata muncii si extrem de neglijate in Romania. in numele lor, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare – DCG, compania fondata de Dan Barna, a castigat milioane sub pretextul facerii de bine.

„Sistemul este urmatorul: banii vin de la Comisia Europeana la beneficiarul fondurilor, in cazul nostru Consiliul Judetean (CJ) Alba, care adauga si o mica cofinantare. Apoi fondurile sunt distribuite inspre parteneri, printre care si coordonatorul regional de proiecte, adica firma lui Barna si a partenerului sau, Dragos Jaliu. De aici ajung spre intreprinderile sociale.

Raportarile si decontarile urmeaza circuitul invers. Firma are obligatia sa verifice ce si cum s-a cheltuit, CJ Alba sa puna parafa, iar organismul intermediar OIR POSDRU sa monitorizeze tot ce s-a miscat. Verificarea finala o face structura centrala de la minister.

Atentia maxima se concentreaza in primul an, cel de implementare, atunci cand este subventionata intreprinderea sociala. Angajatii vulnerabili mai trebuie pastrati minimum un an, cel de sustenabilitate.

Proiectele ingropate de Grupul de Consultanta si Dezvoltare – DCG s-au numit “Punti Comunitare” (social), “SES-am Deschide-te” (social)si “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), iar aceasta e povestea lor.

in centru se afla candidatul Aliantei 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat in guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a iesit din firma de indata ce a intrat in minister.

L-a avut asociat pe Dragos Jaliu, 50 de ani, conferentiar la SNSPA, unde preda chiar cursul de Managementul proiectelor si programelor internationale – Dezvoltare regionala si fonduri structurale.

CRONICA UNUI EsEC ANUNtAT

O prima afacere sociala pe bani europeni a aparut la Sebes, Alba, in 2011. Era un centru de copiere, fotografie si design computerizat, infiintat in cadrul asociatiei “Trebuie”, axata pe servicii pentru persoanele cu dizabilitati multiple. De la care au si venit doi angajati. Plus o studenta si un pensionar.

Managerul structurii a fost desemnat Alex Scheau, absolvent de facultate. Poarta dintotdeauna proteza auditiva la ambele urechi si avea pe atunci 37 de ani.

33 implinise si Ozsvath Zsolt, asistentul lui Alex. Lui ii lipseste un antebrat. Provine dintr-o casa de copii.

Parea jobul vietii. Li se dadea o afacere pe mana si mai erau si platiti pentru asta cu 2300 de lei lunar, timp de aproape trei ani, cum prevedea contractul. N-aveau experienta in domeniul fotografic, dar s-au scolit rapid, pe banii lor.

Cat despre cursul de antreprenoriat, l-a asigurat Dan Barna, partenerul Consiliului Judetean in proiect”.

Mai multe detalii despre ancheta, pe RiseProject.

Reactia lui Dan Barna: „E ca si cum ne-am supara pe Hagi ca n-a inscris de fiecare data”

Dan Barna reactioneaza dupa articolul Rise Project privind perioada sa de antreprenoriat in domeniul fondurilor europene. „E ca si cum ne-am supara pe Hagi ca n-a inscris de fiecare data. Lucrurile sunt foarte clare, am fost deschis, nu am nimic de ascuns”, a declarat liderul USR.

Liderul USR sustine, intr-o declaratie pentru Mediafax, ca „este cumva firesc intr-o campanie electorala sa existe genul asta”.

”Am vazut ca este un articol foarte lung. Sunt onorat ca Rise si-a alocat resurse in ultimele doua luni pentru aceasta documentare. Este cumva firesc intr-o campanie electorala sa existe genul asta de demersuri. Am vazut ca au ales doar cateva dintre proiectele in care structurile de economie sociala n-au rezistat dupa perioada de sustenabilitate. Perspectiva apartine jurnalistilor. Pot doar sa spun ca am fost transparent. in cele doua luni de verificare minutioasa am avut ocazia sa stau o ora de vorba cu cei de la Rise. Nu e prima data cand se vorbeste de activitatea mea anterioara intrarii in politica”, a declarat pentru Mediafax Dan Barna.

El a reamintit ca toate proiectele realizate de compania in care a activat au fost monitorizate, verificate si rambursate integral de catre autoritatile de management romane si europene.

”Ceea ce se sugereaza in acel articol este ca si cum i s-ar reprosa unui fotbalist ca nu au iesit toate fazele perfecte. Dincolo de asta, e ca si cum ne-am supara pe Hagi ca n-a inscris de fiecare data. Lucrurile sunt foarte clare, am fost deschis, nu am nimic de ascuns. (…) Perspectiva din care e abordat articolul este semnificativ extrasa din context, cumva si selectia atenta doar a celor cativa nemultumiti, fiind ignorati zecile de beneficiari. Informatia este luata pe bucatele particulare, fiind ignorat contextul larg al implementarii, intr-un context in care linia respectiva de finantare fiind la inceput nu avea cele mai bune premise sa asigure sustenabilitatea”, a conchis Barna.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos