Andrei Pleșu, consternat de decizia de revocare a procurorului-şef al DNA: ”M-am săturat de derbedei și de țoape!”

670

Scriitorul Andrei Pleșu a reacționat după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind revocarea șefei DNA. Acesta s-a declarat consternat atât de decizie, cât și de maniera în care a fost comunicată. „M-am săturat de derbedei și de țoape”, a spus Andrei Pleșu, vineri dimineața, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Andrei Pleșu a fost și invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta”, unde a discutat despre consecințele pe care le-ar putea avea o eventuală înlăturare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

„Cred că va fi lovită o dată imaginea România, tocmai de cei care se prefac că apără această imagine, care sunt foarte iritați când se semnalează carențe în viața publică. Când faci așa ceva e un fel de a te livra tuturor acuzelor, criticilor, ironiilor din comunitatea din care faci parte. În mod normal, cineva n-ar trebui să riște așa ceva, iar dacă riscă trebuie să suporte consecințele. Trebuie să știe ce fac. De un an sunt oameni care încearcă modificarea legilor justiției. Se vor opri”, se întreabă Andrei Pleșu.

Pleșu a remarcat că în România am ajuns să dezbatem subînțelesuri care în altă țară sunt de ordinul bunei cuviințe. „La întrebarea: E bine ca în vârful țării să fie oameni cu probleme în justiție, chiar nedovedite definitiv, bunul simț spune că nu este bine. Există prezumția de nevinovăție, dar există și o regulă morală că nu e bine să îi aduci la vârf pe unii cu profil incert. Trebuie clarificat profilul. Acestea este un subînțeles în alte țări. La noi e subiect de pasionată dezbatere. Dacă cineva se plânge de asta, e făcut trădător.

Am văzut atâtea discursuri despre europarlamentari care își trădează țara. Acesta este rolulul EU, să obții o egalizare juridică și de comportament democratic în țările membre. Nu ei ne fac de râs, ironiile lui Juncker nu sunt despre asta. A zis că suntem la al cincilea premier. Asta ne face un portret suspect sau comic. Dar despre asta nu vorbim”, a subliniat Pleșu.

Sursa: republica.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos