Filosoful Andrei Plesu a publicat un editorial in Dilema Veche in care trateaza proiectul pe care Liviu Dragnea, presedintele PSD, l-a anuntat prin care se introduce o noua infractiune – defaimarea de tara. Mai mult, Cristian Preda, europarlamentar, este deja judecat pentru aceasta fapta pentru a i se retrage Ordinul „Steaua Romania”.
„Aud ca dl Cristian Preda, europarlamentar roman, urmeaza sa fie certat de membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei“ (Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Mircea Geoana etc.) pentru „defaimarea tarii“. Ca si alti tradatori, a vorbit de rau Romania, aratind ca anumite lucruri merg in deriva, cind, de fapt, totul merge uns. Se pregateste, de altfel, o lege care sa propuna sanctiuni pentru orice bombaneala critica la adresa mult incercatei noastre patrii. Eu zic, insa, ca daca tot pornim pe acest drum, sa mergem pina la capat. Sa o luam de la unii inaintasi. Dau mai jos citate grav defaimatoare din lucrarile lor (pe multe dintre ele le-am mai semnalat si cu alt prilej) si propun eliminarea autorilor de mai jos din manualele scolare, retragerea cetateniei romane si judecarea lor in contumacie. Iata citeva probe”, scrie acesta.
Plesu ofera citate din Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Dimitrie Cantemir sau Emil Cioran pentru a demonstra ca dragostea de tara se exprima cel mai bine cand spui adevarul si cand scoti la lumin defectele care trebuie intreptate.
Mihai Eminescu: „Iubesc poporul românesc fără a iubi pe semidocţii şi superficialităţile sale“ (din manuscrise, Opere, vol. IX, pp. 459-460). Tot Eminescu, dintr un text din 12 noiembrie 1880 (pe care mi l a semnalat, de curînd, dl Eugen Ciurtin): „Pretutindeni, în administrație, în finanțe, în universități, la Academie, în Corpurile de selfgovernment, pe jețurile de miniștri, nu întîlnim în mare majoritate decît iarăși și iarăși acele fatale fizionomii nespecializate, aceeași protoplasmă de postulanți, de reputații uzurpate, care se grămădește înainte în toate și care tratează c-o egală suficiență toate ramurile administrației publice. (…). [Continuăm] a perpetua rămînerea la putere a unei clase de paraziți sociali, de oameni fără știință de carte și fără caracter, slugi ai oricărui guvern și ai oricărui sistem, dar dușmani meritului și adevărului sub orice sistem și sub orice guvern. E neauzit, dar așa este“.
Ion Luca Caragiale: „Elementele de succes: măgulirea tuturor ideilor şi formulelor populare, pe care oricine le aplaudă automatic, sau prin imitaţie, precum: tinerimea română, economia română, femeia română, ţăranul român, muncitorul român, regatul român şcl., şcl. – în genere fraza goală, declamaţia şarlatanească, lătrătura patriotică, naţională, română – cu un cuvînt, moftul…“ (…) „M-am exilat şi atîta tot. Aerul aici [la Berlin, n.m., A.P.] îmi prieşte, sînt mulţumit cu ai mei şi nu am ce căuta acolo, unde linguşirea şi hoţia sînt virtuţi, iar munca şi talentul viţii demne de compătimit“ (apud I.L. Caragiale, Despre lume, artă şi neamul românesc, ed. Dan C. Mihăilescu).
Emil Cioran: „În România, tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul sistematic, pentru care viaţa este un prilej de capriciu subiectiv, de exerciţiu minor al dispreţului, de negativitate superficială. N-am întîlnit om care să aibă o mai slabă aderenţă la valori ca românul“ (Schimbarea la faţă a României).
Octavian Goga, 1916: „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei. Aici ne au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vîndut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti. Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală“ (apud Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român).
”Nu-i asa ca, fata de asemenea monstruozitati, circotelile lui Cristian Preda sau ale dnei Macovei sint apa de ploaie? Dar n-are a face! Trebuie stirpiti de mici! Trebuie dati pe mina dnei Gabi si a dnei Cati! Avem cu cine ne mindri la Bruxelles. Pai, numai la gindul ca ne reprezinta acolo madam Grapini, ca ne apara onoarea figuri monumentale ale neamului ca Plesoianu, Catalin Radulescu sau Codrin Stefanescu si e destul ca sa dormim linistiti! Vom invinge! Lupul dacic va devora vesel toate oile mioritice ale dlui Daea”, își încheie textul Andrei Pleșu.
Sursa: aktual24.ro