Andrei Pleșu: România are nevoie de stabilitate, de calm ori guvernul PSD e într-o permanentă revoluție. ”Și lui Ceaușescu îi plăcea să provoace agitație!”

417

„Revoluția fiscală” a PSD? „Este o inerție ideologică a marelui strigăt unificator de la marea revoluție din octombrie, revoluția permanentă. Și lui Ceaușescu îi plăcea chestia asta. Ideea e să fie agitație, să facem mereu revoluție. Nu are sens viața dacă nu te trezești în altă lume decât în cea în care te-ai culcat”, spune Andrei Pleșu, invitatul de miercuri seara al emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Scriitorul spune că preferă calmul, previzibilitatea, predictibilitatea, iar ideea că scopul unei guvern este să regizeze revoluții i se pare foarte obositoare.

Autoritarismul, dorința de a „împiedica pedepsirea cuiva care a făcut un exces” și corupția reprezintă explicația pe care o vede scriitorul pentru modul în care acționează coaliția de la guvernare.

„Nu pot să nu mă gândesc că pe lângă problema de competență mai e problema încrederii. Câtă încredere poți să ai, programul de guvernare e făcut de Vâlcov. Își ascundea comorile prin cimitire.

E ceva fisurat în zona credibilității. Pe urmă morala. Nu poți să promiți lucruri și să nu te ții de ele. Competența, semn de întrebare. Încredere, semn de întrebare. Ce încredere să am?”, a subliniat scriitorul.

În ce privește legile justiției, Andrei Pleșu a amintit că marii campioni ai luptei pentru revoluția în justiție sunt Florin Iordache, care și-a luat licența la 40 de ani, Șerban Nicolae, care și-a obținut licența la 30 de ani și Eugen Nicolicea, care e inginer. „E o inflație de ingineri în jurisprudența românească”.

„Dreptul era un dom al rigorii, al culturii, al capacității de analiză. Nu e o chestie pe care o mormăi la fără frecvență”, spune Pleșu.

Sursa: Republica

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos