Tariceanu: Am asteptat ca liderul PNL sa promoveze un plan economic pentru Romania

516

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, ca a asteptat de la presedintele PNL prezentarea unui plan economic pentru Romania, avand in vedere ca actuala campanie se incheie in mai putin de doua saptamani, precizand ca electoratul liberal asteapta solutii de guvernare din partea PNL.

Tariceanu a afirmat la o dezbatere organizata de Societatea Academica Romana si Fundatia Friedrich Ebert ca prezentarea unui plan economic liberal pentru Romania a fost deficitara, apreciind ca a fost o greseala faptul ca presedintele PNL nu a prezentat un plan economic.
„Din pacate, PNL este inca dator electoratului propriu cu exprimarea unei viziuni liberale asupra viitorului economiei romanesti si, va spun sincer, am asteptat in aceasta campanie electorala – mai sunt zece zile pana la data alegerilor – am asteptat ca liderul PNL sa promoveze un plan economic pentru Romania. Din pacate, pana astazi am fost deficitari la acest capitol si consider ca este o greseala care ar putea sa ne coste, si anume faptul ca in aceasta campanie nu am prezentat suficient solutiile noastre de crestere a economiei romanesti, PNL fiind considerat pana nu de mult un partid al competentei economice”, a sustinut Tariceanu.
Fostul premier si-a exprimat dezamagirea ca aceasta propunere nu a venit din partea presedintelui PNL. In schimb, Tariceanu a prezentat o viziune proprie de „masuri esentiale” pe care va trebui sa le ia urmatorul Guvern, pe care l-a denumit „un plan de resuscitare a economiei” in cinci puncte.
” Aceste propuneri trebuie sa genereze o dezbatere a prioritatilor. Sunt masuri care vor avea efecte pe termen scurt, este nevoie de un pachet de masuri care sa provoace un soc in economie, care sa provoace economie si care sa duca in final la stoparea declinului economiei „, a argumentat Tariceanu.
Intre masurile enumerate de acesta se numara „toleranta zero pentru evaziunea fiscala”, respectiv „o adevarata declaratie de razboi impotriva coruptiei si evaziunii fiscale” care sa genereze majorarea pedepselor minime.
De asemenea, Tariceanu a vorbit de un plan de reindustrializare a Romaniei, care „trebuie sa fie competitiva la nivel european si international”, prin incurajarea aparitiei unor „poli industriali in sectoarele de productie”, iar pentru acest lucru statul sa aloce anual 0,5% din PIB.
„Necesitatea introducerii disciplinei fiscale. Romania are o mare problema legata de lipsa de disciplina a cheltuielilor la nivel central si la nivel local, la nivel local este o tragedie”, a spus Tariceanu mentionand faptul ca autoritatile locale au un grad mare de autonomie. El a explicat ca aceasta masura va determina chiar o usurita mai mare pentru Romania de a se finanta de pe pietele externe.
„Datoria publica sa nu depaseasca 40% din PIB, eventual la limita chiar printr-o norma constitutionala”, a mai sustinut fostul premier.
In plus, el a pledat pentru reducerea taxelor si impozitelor care au impact direct asupra consumului, a crearii locurilor de munca si a investitiilor. Tariceanu a sustinut revenirea TVA la 19% si a subliniat ca nu este adeptul TVA diferentiat promovat de USL, insa sustine „zero la suta impozit pe profitul reinvestit”.
Fostul premier a mai precizat ca pledeaza pentru majorarea redeventelor, care se situeaza in Romania la un nivel mult mai mic decat in celelalte state UE.
El a mai precizat ca este necesar un „contract social cu romanii care sa insemne zero la suta taieri de salarii si pensii in urmatoarea perioada”. „Un angajament ferm din partea USL ca viitoare guvernare nu va opera niciun fel de taieri de pensii sau salarii, iar corectiile vor fi numai in plus”, a explicat Tariceanu.
De asemenea, liderul deputatilor PNL a sustinut ca trebuie alocat cate un procent din PIB in plus pentru sanatate si educatie, iar fondurile alocate cercetarii si inovatiei sa revina la 1%.

sursa: MEdiafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos