Artizanul legii pensiilor face ANUNTUL care-i va ingrozi pe romani: ”Pensiile de stat vor scadea INEVITABIL, iar pericolul nationalizarii pensiilor private a fost unul real!”

609

Mihai Seitan, fost ministru al Muncii, anunta ca pensiile de stat vor scadea „inevitabil”. El desfiinteaza si proiectul legii salarizarii unice prezentat de Lia Olguta Vasilescu, spunand ca „se va ajunge usor la 5-6% deficit”. Seitan a lucrat mai mult de 10 ani in Ministerul Muncii, fiind artizanul legii pensiilor, scrie aktual24.ro.

Intr-un interviu pentru ziare.com, fostul ministru a aratat de ce pensiile de stat se vor micsora in mod inevitabil si de ce considera ca pericolul nationalizarii pensiilor a fost real.

„Directoarea de la NN e inteligenta si buna profesionista, am lucrat cu ea. Nu iesea cu scrisorile acelea, daca nu avea o alerta. Si nu ar fi fost prima oara. S-a incercat in alte tari, in unele, precum Ungaria, s-a si reusit. La noi, chiar cand eram eu ministru, Ministerul de Finante a incercat sa fie reduse contributiile la pensiile private la 0,5%, fata de 3% cat erau atunci, si banii care s-au adunat sa fie folositi la bugetul de stat.

Nu urma sa fie desfiintat sistemul, dar un sistem care functioneaza cu 0,5% nu putea aduce nicio pensie unui om serios. Am intrat atunci in conflict cu conducerea Finantelor. Si le-am explicat ca nu aveau nimic de castigat.

Iei niste bani acum, ii consumi si la anul ce faci? De unde scoti altii? Iar cele 5-6 milioane de oameni care au contribuit la pensia privata nu ar mai avea parte, pe langa pensia de stat, care se va micsora inevitabil, de acest supliment al pensiei private. (…) Partea de contributie care se va duce la sistemul public se va diminua cu partea care se duce la sistemul privat. Pe simularile facute de noi, dupa maturizarea sistemului de pensii private, 60-65% din pensie va veni din sistemul public si restul din fondul privat”, a spus Seitan.

El a explicat cum arata acum sistemul de pensii.

„Este un sistem piramidal, care pleaca de la premisa ca populatia activa e mai numeroasa decat pensionarii. Numai ca, in timp, asta s-a schimbat si piramida a devenit un cilindru, daca nu chiar s-a inversat. Deja am ajuns in Romania ca numarul persoanelor de peste 65 de ani este cu peste 200 de mii mai mare decat al copiilor pana la 14 ani. Deci dispare baza. In plus, multi tineri muncesc in strainatate si contribuie acolo”, a mai spus fostul ministru.

El a avut critici dure privind proiectul legii salarizarii initiat de Lia Olguta Vasilescu.

„In primul rand, nu inteleg cum au putut scoate o lege noua in numai cateva luni. Eu nu am citit-o, dar cand am auzit la ce cresteri si procente se arunca am ramas stupefiat. Daca o vor aplica, vor ajunge usor la 5-6% deficit. Si mai dau si inainte de lege, pentru ca sunt presiuni foarte mari”, a subliniat Seitan.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos