Au tinut TARA PE JAR degeaba! Un judecator spulbera sperantele PSD si explica de ce Tudorel Toader nu-i poate revoca pe Kovesi si Augustin Lazar!

647

Răsturnare de situaţie în cazul procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi şi a procurorului general, Augustin Lazăr. Un important judecător anunţă că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader nu putea propune înlocuirea celor doi.

Judecătorul Cristi Danileț spune că ministrul Justiției nu ar fi putut să îi demită pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul general Augustin Lazăr, în urma unei evaluări, ci numai în urma unui control efectuat de o echipă de procurori. “Legea permite ministrului Justiţiei să declanşeze procedura de revocare din funcţia de conducere a persoanelor pentru care el este implicat în numirea lor. Or, ştim bine, procurorul general al României, procurorul şef DNA şi procurorul şef DIICOT, precum şi adjuncţii lor sunt propuşi de către ministrul Justiţiei şi sunt numiţi în funcţie de către preşedintele statului. Deci teoretic, oricând, ministrul Justiţiei poate să propună revocarea lor din funcţie, dar există o anumită procedură prevăzută în legea de organizare judiciară. Trebuie să existe mai întâi un control făcut de ministru, atenţie, prin procurori, acest control să fie trecut apoi pe la CSM, după care să se decidă de preşedintele statului revocarea din funcţie”, a arătat Cristi Danileț, conform rfi.ro.

Mai mult, Dănileţ explică toată situaţia. “Ceea ce a făcut ministrul Justiţiei în aceste zile nu a fost un control asupra activităţii procurorului, ci a fost o evaluare a unei situaţii ivite ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Aşadar, nefiind făcut un control, nici nu avea cum să propună revocarea celor doi din funcţie”, a încheiat judecătorul, conform sursei citate, scrie stiripesurse.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos