Augustin Zegrean, lovitura fatala pentru coalitia penalilor! Fostul sef al CCR arata ca daca nu respectam deciziile Comisiei de la Venetia „plecam din Europa”

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) Augustin Zegrean a afirmat, vineri, ca este obligatoriu ca Romania sa tina seama de precizarile transmise in opinia preliminara a Comisiei de la Venetia ”daca vrem sa fim in clubul celor democrati si al statului de drept”. Zegrean sustine ca daca nu respectam deciziile Comisiei, ”plecam din Europa”.

Fostul presedinte CCR Augustin Zegrean spune ca este obligatoriu ca autoritatile romane sa tina cont de recomandarile facute de Comisia de la Venetia, insa modificarea Constitutiei este exagerata. „Daca nu tii seama de ei, atunci plecam din Europa,” a adaugat Augustin Zegrean.

„Recomandarea cu modificarea Constitutiei imi pare usor exagerata pentru ca nu Constitutia trebuie modificata pentru a crea acest echilibru intre ministru CSM si presedintele Romaniei si procuror. Trebuie ceva schimbat. Dar nu Costitutia. Constitutia permite orice abordare legislativa. Echilibrul trebuie sa existe si trebuie sa fie inscris in lege.

Daca vrem sa fim in grupul celor democrati si al statului de drept, obligatoriu trebuie sa tinem seama de aceste precizari. Ei fac recomandari in cazul tuturor statelor care apeleaza la ei. Sunt oameni foarte bine pregatiti profesional, care au democratia in sange. Daca nu tii seama de ei, atunci plecam din Europa,” a declarat Augustin Zegrean, fostul presedinte CCR pentru Digi24.

Comisia de la Venetia critica modificarile aduse Legilor Justitiei si le cere autoritatilor din Romania sa regandeasca modul in care se face numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General. Mai exact, Comisia de la Venetia cere ca rolurile presedintelui Romaniei si al CSM sa fie mentinute.

Expertii Comisiei de la Venetia recomanda si modificarea Constitutiei, astfel incat sa asigure un echilibru intre puterile presedintelui, ale CSM si ale ministrului Justitiei.

Ministrul Justitiei nu ar trebui sa aiba mai multa putere in aceasta procedura decat seful statului sau al CSM, mai observa Comisia de la Venetia.

Comisia a emis o opinie preliminara asupra modificarilor propuse de majoritatea parlamentara la legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, legea organizarii judiciare si legea CSM.

Comisia afirma, in opinia preliminara emisa vineri la cererea Presedintiei Romaniei, ca „exista aspecte importante in cele 3 propuneri de modificare care, luate separat, dar mai ales impreuna, in contextul politic complex din Romania de azi, este foarte probabil sa slabeasca independenta judecatorilor si procurorilor si increderea publica in sistemul judiciar”. Este vorba in special de „noul sistem pentru numirea si revocare sefilor parchetelor si rolul Ministrului Justitiei in acest context”.

„E greu sa nu observi pericolul reprezentat de aceste instrumente, care pot duce la presiuni asupra judecatorilor si procurorilor”, afirma documentul, „cu consecinte negative asupra luptei impotriva coruptiei”.

Comisia recomanda autoritatilor romane sa „reconsidere numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constitutie, astfel incat sa creeze conditiile pentru un proces netru de numire/revocare, pastrand rolul unor institutii ca Presedintia si CSM care sa contrabalanseze influenta Ministrului Justitiei”.

De asemenea, li se cere autoritatilor de la Bucuresti „sa elimine restrictiile propuse asupra libertatii de exprimare a judecatorilor si procurorilor” si sa „suplimenteze prevederile privind raspunderea materiala a magistratilor”, astfel ca acestia sa poata fi trasi la raspundere doar daca culpa lor a fost stabilita printr-o procedura disciplinara”.

si modificarile propuse de majoritate la legea CSM sunt criticate de Comisia de la Venetia, care suzstine ca trebuie precizate mult mai clar temeiurile pentru revocarea membrilor CSM iar masurile de „verificare” a magistratilor sa fie bazate pe criterii clare.

Comisia mai mentioneaza, la inceputul documentului, revocarea sefei DNA drept „un exemplu clar al dificultatilor si blocajelor in dialogul si cooperarea dintre institutii”.

Opinia preliminara se refera la amendamentele majoritatii parlamentare la legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (303/2004), legea organizarii judiciare (304/2004) si legea CSM (317/2004).

Augustin Zegrean, lovitura fatala pentru coalitia penalilor! Fostul sef al CCR arata ca daca nu respectam deciziile Comisiei de la Venetia „plecam din Europa” was last modified: iulie 13th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre